ILGA Europe’un 2009’dan beri her sene yayımladığı Rainbow Map’in 2022 verileri paylaşıldı. Ocak-Aralık 2021 arasında 49 Avrupa ülkesinde LGBTİ+ haklarının durumunu inceleyen araştırmada Türkiye dört yıldır olduğu gibi bu yıl da 48. sırada. Listenin son sırasında ise Azerbaycan yer alıyor.

Listenin ilk üç sırasında sırasıyla Malta (yüzde 90), Danimarka (yüzde 74), Belçika (yüzde 72) yer alıyor. İsveçLüksemburg ve Norveç de yüzde 68 puanla bu ülkeleri takip ediyor. Listenin son beşinde ise Belarus (yüzde 12), Ermenistan (yüzde 8), Rusya (yüzde 8), Türkiye (yüzde 4) ve Azerbaycan (yüzde 2) yer alıyor.

Kaos GL’den Yunus Emre Demir’in aktardığına göre; raporda tüm Avrupa ülkelerinin ortalaması yüzde 38’ken, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalaması ise yüzde 48 oldu.

2009’dan beri yayınlanan raporlara göre, Türkiye’nin puanı 2015’e kadar yüzde 14-15 bandındaydı. 2015’te yüzde 12 puana gerileyen Türkiye, 2016, 2017 ve 2018’de yüzde 9, 2019’da yüzde 5, 2020’den beri de yüzde 4 puan alarak listenin son sıralarında yer aldı.

Süleyman Soylu, İstanbul Sözleşmesi, Boğaziçi eylemleri, Onur Haftası, Küçük Bayram Sokak…

Raporun içinde yer alan Türkiye bölümünde ise Türkiye’de 2021’de gerçekleşen LGBTİ+ hak ihlalleri detaylıca anlatılıyor. Üç sayfalık Türkiye raporunda LGBTİ+ mültecilerin Türkiye’deki durumu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve diğer siyasilerin LGBTİ+ hakları konusunda söylediği ayrımcı sözler, Ebrar Karakurt’a yöneltilen ayrımcı medya ve sosyal medya kampanyası gibi birçok başlık yer aldı.

Raporda aynı zamanda Boğaziçi eylemlerinden de bahsedildi. Kayyum Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemlerde LGBTİ+’lara ve LGBTİ+ hak savunucularına yönelen nefret söylemleri Türkiye’deki ayrımcı uygulamalar arasında yerini buldu.

Bunların yanında raporda Boğaziçi eylemleri, İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çıkması, Onur Haftalarında yaşanan yasaklar ve Küçük Bayram Sokak’taki kolluk tacizi de raporda yer aldı.

ILGA Europe’un raporda Türkiye’ye sunduğu öneriler arasında anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tanınmasıeşitlik eylem planlarına LGBTİ+’ların dahil edilmesitoplanma ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması ve LGBTİ+ hak savunucularının devlet tarafından korunması yer aldı.

Türkiye yerinde sayıyor: LGBTİ+ haklarında yine sondan ikinci Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya’nın ilk açık kimlikli eşcinsel devlet başkanının seçildiği San Marino 42. sırada

Geçen Nisan’da yapılan seçimlerde Dünya’nın ilk açık kimlikli eşcinsel başbakanının seçildiği San Marino, ILGA Europe puanlamasında listenin son sıralarında kaldı. Yüzde 14 puanla Avrupa ortalamasının da altında kalan San Marino 42. sırada yer aldı. Ancak rapor yeni devlet başkanı Paolo Rondelli’nin görev dönemini kapsamıyor.

Rapora göre aynı zamanda Danimarka, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Sırbistan, Slovakya ve Slovenya’da olumlu gelişmeler yaşanırken Birleşik Krallık, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’daki olumsuz gelişmeler ön plana çıktı.

Rapor neye göre hazırlanıyor?

Rapor oluşturulurken değerlendirilen kriterler eşitlik ve ayrımcılık yapmamaaile, nefret suçu ve nefret söylemiyasal cinsiyet tanıma, interseks vücut bütünlüğü, sivil toplum alanı ve iltica olarak sıralanıyor.

Kaynak: YEŞİLGAZETE