Schengen Bölgesi ülkeleri ile vize sorunu

Türkiye ile Avrupa arasındaki vize sorunu, giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Turistik amaçlarla Avrupa'ya gitmek isteyenler, artık tercih ettikleri ülkeyi değil, vize alabildikleri ülkeyi belirlemek zorunda kalıyorlar. Ancak, bu vize alma süreci oldukça zorlu hale gelmiş durumda.

İş dünyası da etkileniyor

İhracatçılar için, iş dünyasının temsilcileri için de bu sorun geçerli. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin vize süreçlerini aşırı derecede uzattığını ve belgelerle ilgili gereksiz taleplerde bulunduğunu ifade ediyor. Vize süreci, başvurudan sonuç alınmasına kadar uzun sürebiliyor ve ret oranları da artmış durumda. Geçmiş yıllarda 2 ila 3 yıllık vize alınabilirken, şu anda çok daha kısa süreler için vize veriliyor.

İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi iletişim bilgileri: Güncel telefon numaraları İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi iletişim bilgileri: Güncel telefon numaraları

TIR şoförleri ve lojistik sektorü etkileniyor

Vize sorunu sadece turistler ve iş dünyası için geçerli değil. Aynı zamanda taşımacılık sektörünü de etkiliyor. Türkiye'nin yıllık ihracatının büyük bir bölümü karayoluyla taşınırken, TIR şoförleri de bu sorunun mağdurları arasında yer alıyor.

Reysaş Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, "Bir ülkenin ticaretini engellemek istiyorsanız lojistiğini engelleyin yeter" diyor. Bu vize sorununu aşmak için çeşitli yöntemlerin kullanıldığını belirtiyor. Örneğin, bazı ülkeler tonaj sınırlamaları getiriyor, yakıtta sorun çıkarıyor ve hatta ehliyet talepleri ile işleri karmaşık hale getiriyorlar.

Zaman kaybı ve sürekli başvurular

Kısa vize süreleri, taşımacıların her seferinde yeni vize başvurusunda bulunmalarını gerektiriyor. Bu durum, artan vize başvuruları ve yavaş işleyen süreçler nedeniyle ciddi zaman kayıplarına yol açıyor. Günler süren evrak toplama ve başvuru sürecinin ardından, şoförler sadece birkaç günlük vize ile yola çıkmak zorunda kalıyorlar.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Fatih Şener, şoförlerin sürekli olarak kısa vadeli vizeler almak zorunda kaldığını ve her başvuruda uzun incelemelerle karşılaştıklarını ifade ediyor. Bu durumu aşmak için daha uzun vadeli vizelerin verilmesi veya vize ücretlerinin tek seferde ödenmesi gibi çözüm önerileri sunuyor.

Türkiye'nin ticareti için önemli bir rol oynayan taşımacılık sektörü için vize sorunları, hem Türk iş dünyasını hem de Avrupa ile ticaret yapan firmaları ciddi şekilde etkiliyor. Bu sorunların çözülmesi, ticaretin daha sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için önemli bir adım olacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi