Türk baharat ihracatçıları, 2024 yılına hızlı bir başlangıç yaparak dünya liderliğini sürdürüyor. Baharat sektörü, Ocak-Şubat döneminde yüzde 51'lik bir artışla 86 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Bu artışın büyük bir kısmını Egeli ihracatçılar sağladı, onların ihracatı ise 54 milyon doları buldu. Ayrıca, miktar bazında baharat ihracatı ilk iki ayda yüzde 31 artarak 24 bin tona ulaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki baharat ihracatçıları, Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği bünyesinde faaliyet gösteriyorlar.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, Türk gıda ürünlerinin ABD pazarındaki bilinirliğini artırmak için 6 yıldır TURQUALITY Projelerini yürüttüklerini belirtti. Şimdi ise Türk baharatlarının tanıtımına odaklanacakları "Turkish Herbal Tea" adlı yeni bir proje başlattıklarını söyledi. Bu projeyle 2023-2026 yılları arasında Türk baharatlarının tanıtımını yaparak ihracatta büyümeyi hedeflediklerini belirtti.

EGE, İHRACATTA YÜZDE 64 PAYA SAHİP

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk ise Türk baharat sektörünün 2023 yılında yüzde 10 artışla 186 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Türkiye'nin baharat ihracatının merkezi olan Ege Bölgesi, bu ihracatın yüzde 64'ünü gerçekleştirerek 118 milyon dolarlık dövizi Türkiye'ye kazandırdı. Türkiye, 2023 yılında baharatlarını 153 ülkeye ihraç etti. İhracatta ilk sıralarda ABD, Almanya, Çin, Fransa, Tayland, Birleşik Krallık, Hindistan ve Hollanda gibi ülkeler yer aldı.

Öztürk, Japonya pazarında Türk baharatlarının tanıtımını yaptıkları Foodex Japan Fuarı'na katıldıklarını ve Japonya'daki gıda ithalatının arttığını belirterek, Türk baharat ihracatını uzun vadede 1 milyar dolara taşımak istediklerini söyledi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu ise 2023 yılında kekik, defne, kimyon, toz biber, sumak ve adaçayı gibi ürünlerin en fazla ihraç edilenler arasında yer aldığını belirtti. Tarakçıoğlu, ürünlerdeki kalite sorununun çözümü için üretici, ihracatçı ve Tarım Bakanlığı işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Muhabir: Özge Uğulu