Türbeler, geçmişin izlerini taşıyan, manevi atmosferleriyle ziyaretçilerini büyüleyen mekânlar. Tunceli, bu anlamda da zengin bir mirasa sahip. Siz de "Tunceli türbeleri nerede?" sorusunun cevabını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazıda, Tunceli'nin mistik atmosferini yaşayabileceğiniz, tarihi türbelerin yerlerini ve önemini keşfedeceksiniz. Hazır olun, geçmişin izinde unutulmaz bir yolculuğa çıkıyoruz.

Tunceli’de hangi türbeler var?

Yelmaniye Camii (Medrese Camii)

Çemişgezek ilçe merkezi Tepebaşı (Medrese) Mahallesi'nde, ilçeye hakim bir tepede bulunan caminin Timur zamanında Emir Taceddin Yelman bin Keykubat bin Halit el-Kürdi tarafından Hicri 800-809 tarihleri arasında medrese olarak yaptırıldığı düşünülmektedir. Daha sonra cami olarak kullanılan yapı, Medrese Camii olarak da bilinir. Onarımlar ve değişikliklerle geçen sürede, çevresindeki ek yapı izleriyle bir yapılar topluluğu içinde olduğu anlaşılmaktadır. Özgün taş işçiliğiyle dikkat çeken giriş kapısı, anıtsal bir görünüm sunmaktadır.

Süleymaniye (Kale) Camii

Caminin kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte, planı ve malzemesiyle Büyük Selçuklu ve Artuklu mimari tarzını yansıtmaktadır. İlçedeki en büyük yapı olan caminin mimari özellikleri dikkat çekmektedir. Restorasyonlar nedeniyle orijinalliğini büyük ölçüde yitirse de, tarihi bir öneme sahiptir.

Uzun Hasan Türbesi

Emir Behlül Bey'in oğulları Şah Bey ve Cihan Şah Bey için yaptırılan türbe, kesme taştan sekizgen planlı bir yapıdır. Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek günümüze ulaşmıştır. Selçuklu mimari tarzını yansıtan önemli bir yapıdır.

Ulukale Camii

Çemişgezek Ulukale Köyü'nde bulunan cami, moloz taş kullanılarak yapılmıştır. XVIII. yüzyılda yeniden inşa edilmiş olup, sadece kapısı orijinalliğini korumuştur.

Ferruh-Şad Bey Türbesi

Ulukale Köyü yakınında bulunan türbe, kesme moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. Emir Ferruh Şad Bey için yapıldığına dair kitabesi bulunmaktadır. Alt katta cenazelik, üstte mescit bölümü vardır.

Elti Hatun Camii ve Türbesi

Mazgirt ilçesinde bulunan caminin 1252-1257 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Elti Hatun Türbesi ise sekizgen planlı bir kümbettir. Giriş kapısında yer alan kitabeye göre, cami 1569 yılında yapılmıştır.

Gölbağı Ermeni Kilisesi

Mazgirt’te bulunan kilise, kesme ve moloz taş karışımı bir yapı olup, 18. yüzyıla ait fresklere sahiptir. Tescillidir ve restore edilmiştir.

Tunceli türbeleri nerede?

Sungur Bey Camii

Pertek ilçesindeki cami, 1569 yılında yapılmıştır. Kitabesi bulunmamakla birlikte, Beyaz Mermer Kitabe'den alınan bilgilere göre Sungur Bey tarafından yaptırılmıştır.

Çelebi Ağa Camii

Pertek ilçesindeki cami, 1560 yılında yapılmıştır. Çelebi Ağa tarafından yaptırılan cami, renkli taşlarla yapılmıştır. Restorasyon sonrası Pertek ilçe merkezine taşınmıştır.

Sağman Camii

Pertek ilçesinin kuzeyindeki Sağman Köyü'nde bulunan cami, 1555 yılında Salih Bey tarafından yaptırılmıştır. Renkli taşlarla yapılmıştır ve dikkat çeken mimari detaylara sahiptir.

Mahsume (Besime) Hatun Türbesi

Pertek İlçesi, Soğukpınar Mahallesinde yer alan türbenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. XVI. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir. Türbe, çevresindeki diğer türbelerle benzerlik gösterir ve birçok onarım geçirmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi