Küresel ve yerel ekonomik koşulların sürekli değiştiği günümüzde, hangi sektörlerin en çok kazandırdığı konusu, hem bireylerin hem de işletmelerin stratejilerini belirlemekte önemli bir rol oynuyor. TÜİK'in son açıkladığı verilere göre, Türkiye'de en fazla kazanç sağlayan sektörlerin neler olduğunu bilmek, hem kariyer planlaması yapmak isteyenler için hem de yatırım yapmayı düşünenler için kritik bir bilgi kaynağı olabilir. Bu rapor, ekonominin nabzını tutmak isteyenler için önemli bir rehber niteliğinde...

Türkiye'de en çok kazandıran sektörler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ait İşgücü Maliyeti İstatistikleri'ni yayınladı. Rapora göre, Türkiye'deki sektörler arasında en yüksek işgücü maliyetine sahip olan sektörler belirlendi. Finans ve sigorta sektörü, ortalama aylık işgücü maliyetiyle listenin başında yer alırken, inşaat sektörü ise en düşük maliyetle dikkat çekti.

Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör olarak öne çıktı. Bu sektörü, sırasıyla 23 bin 29 TL ile bilgi ve iletişim (J) ve 18 bin 774 TL ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor (R) sektörleri takip etti.

Diğer yandan, inşaat (F) sektörü, 6 bin 621 TL ile aylık ortalama işgücü maliyetinin en düşük olduğu sektör olarak belirlendi. Bu sektörü 7 508 TL ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri (I) ve 8 089 TL ile gayrimenkul faaliyetleri (L) sektörleri izledi.

Raporda, ekonomik faaliyetlere göre aylık ortalama brüt ücret, brüt kazanç ve işgücü maliyeti de detaylı bir şekilde incelendi. İşgücü maliyeti içinde brüt kazancın payının yüzde 86,8 olduğu görülürken, sosyal güvenlik ödemelerinin payının yüzde 13,0 ve diğer işgücü maliyeti ödemelerinin payının ise yüzde 0,3 olduğu belirtildi.

Çalışılan süreler için yapılan düzenli ödemelerin yüzde 79,3'lük bir oranla kazanç bileşenleri içinde en büyük paya sahip olduğu tespit edildi. Ayrıca, çalışılan süreler için yapılan düzensiz ödemelerin payının yüzde 9,8 olduğu, çalışılmayan süreler için yapılan ödemelerin ise yüzde 8,2 olduğu kaydedildi.

Ayni ödemelerin kazanç içindeki payının 2020 yılında yüzde 0,5 olduğu ancak 2022 yılında yüzde 2,3'e yükseldiği belirtildi. Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı yüzde 85,7 ile zorunlu sosyal güvenlik ödemelerinin aldığı, gönüllü sosyal güvenlik ödemelerinin oranının ise yüzde 0,6 olduğu raporda yer aldı. Kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranının 2020 yılında yüzde 10,7 iken 2022 yılında yüzde 13,8'e yükseldiği de raporda vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi