Uzman Odyolog Hande Çalışkan, vertigonun bazen vücuttaki diğer sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini belirtti. Zehirlenme, hormonal değişiklikler, demir ve B12 vitamini eksikliklerinin yanı sıra D vitamini eksikliğinin de vertigo semptomlarına yol açabileceğini ifade etti.

Vertigo, günlük yaşamın sıradan anlarında bile ortaya çıkabiliyor. Yatakta dönerken, kalkarken veya telefon kullanırken baş dönmesi yaşayanların sayısı az değil. Bu durumun sıklıkla kliniklere başvurmalara neden olduğunu vurgulayan Çalışkan, baş dönmesi şikâyetleri olan kişilerin öncelikle Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Polikliniği'ne başvurması gerektiğini söyledi.

Çalışkan, halk arasında hastalık olarak bilinen vertigonun aslında bir semptom olduğunu belirterek, "Vertigo; baş dönmesi demektir. En yaygın vertigo türü ise iç kulaktaki denge yapısında bulunan organizmaların hareketiyle oluşan pozisyonel vertigodur" dedi.

Vertigonun belirtileri arasında etrafın dönüyormuş gibi hissetmek, gördüğü nesnelerin flu ve karıncalı görünmesi, yerin kayıyormuş gibi algılanması ve yolda yürürken yalpalamak sayılabilir.

Pozisyonel vertigonun nedenleri arasında iç kulaktaki kristallerin oynaması, ani baş hareketleri, uzun süreli bilgisayar kullanımı, yanlış postür, stres, uykusuzluk gibi faktörler yer alıyor. Vertigonun süresi, kişinin yaşına, ek hastalıklarına, kan değerlerine ve stres seviyesine bağlı olarak değişebilir.

Vertigo atağı sırasında yapılması gerekenler arasında sabit bir yere tutunmak ve gözleri kapatmadan sabit bir noktaya odaklanmak bulunuyor. Bu, düşme ve yaralanma riskini azaltırken, baş dönmesini hafifletebilir.

Vertigonun başka sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğine dikkat çeken Çalışkan, zehirlenme, hormonal değişiklikler, demir ve B12 vitamini eksikliklerinin yanı sıra D vitamini eksikliğinin de vertigo semptomlarına yol açabileceğini ifade etti. Bu nedenle vertigo yaşayan kişilerin uzman bir doktor tarafından detaylı bir muayeneden geçmesi gerektiğini vurguladı.

Çalışkan, vertigo ile baş etmede kafein ve tuz tüketimini azaltmanın önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, tansiyon ve şeker değerlerini ani değişikliklere uğratacak yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerektiğini söyledi. Stres, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmanın da vertigo ile baş etmede olumlu etkileri olduğunu ekledi.

Vertigo tedavisinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini belirten Çalışkan, bazı durumlarda vücudun kendi denge onarım sistemlerinin işe yaradığını, ancak bu süreçte yaşanan hislerin devam edebileceğini söyledi. Pozisyonel vertigo için doğrudan bir ilaç tedavisi bulunmadığını, ancak semptomları azaltmak amacıyla bazı ilaçların kullanılabileceğini ifade etti.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN