Gündelik yaşamımızın her anında karşımıza çıkabilen sinsi bakteri, sağlığımızı tehdit eden bir gerçek olarak karşımıza çıkan bir hastalık. Peki, bu gizemli düşmanla nasıl mücadele edeceğiz? Kullanıcılar, sağlıklarını korumak için bilinmesi gerekenlerin peşinde. İşte, merak edilen soruların cevapları...

Sinsi bakteri her yıl milyonlarca insanı hasta ediyor!

Salmonella, her yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ve ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara neden oluyor. Bu sebeple, "sinsi bakteri" olarak anılıyor çünkü kolayca bulaşabiliyor ve en beklenmedik yerlerde bile bulunabiliyor. Ancak özellikle çocuklar ve yaşlılar için ciddi tehdit oluşturduğundan, bu mikroptan nasıl kaçınabileceğimizi düşünmek önemli.

Salmonella enfeksiyonlarıyla ilişkilendirilen gıdalar arasında kaju fıstığı, kavun, doğranmış soğan, fesleğen, granola ve şarküteri etleri bulunuyor. Bu gıdalar, son yıllarda salmonella vakalarıyla sık sık anılmış durumda.

Dünya genelinde her yıl milyonlarca insanı hasta eden Salmonella bakterisi, örneğin ABD'de her yıl yaklaşık 1,35 milyon kişide enfeksiyona neden oluyor. ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) verilerine göre, ülkede en yaygın bildirilen gıda kaynaklı hastalık olan salmonella, ateş, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Salmonella bakterisinin en yaygın bulaşma yollarından biri, az pişmiş etler ve diğer kontamine gıdalardır. Ancak bu sinsi mikroplar, beklenmedik yerlerde bile bulunabilirler.

CDC'nin Enterik Hastalıklar Epidemiyoloji Dalı'ndan Dr. Louise François Watkins, The New York Times'a yaptığı açıklamada, "Bu bakterinin insanlarda hastalığa yol açabileceği yollar çok çeşitlidir." şeklinde konuştu.

Salmonella enfeksiyonu pek çok kişiyi hasta ederken, ayırıcı testlerin az yapılması büyük bir sorun haline geldi. Bu durumda salmonella taşıyanlar genellikle durumlarından habersiz kalıyor. Vermont Üniversitesi'nde salmonella üzerine çalışmalar yürüten gıda bilimci Dr. Andrea Etter, "Her 30 salmonella vakasından sadece biri sağlık sistemimiz tarafından tespit ve teyit ediliyor" açıklamasında bulundu.

Salmonella enfeksiyonu geçiren bazı kişilerde eklem ağrılarına neden olan artrit gelişebiliyor. Enfeksiyon iyileşse bile, göz tahrişi ve ağrılı idrar gibi belirtiler kalıcı olabiliyor. Dr. Wiedmann, nadir durumlarda salmonellanın kan yoluyla yayılarak kan enfeksiyonlarına, menenjite ve diğer enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtti.

Özellikle 65 yaş üstü yetişkinler, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler, salmonella kaynaklı ağır hastalıklar açısından en büyük risk altındaki grupları oluşturuyor.

ABD'de her yıl yaklaşık 26,500 kişi salmonella enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılırken, 420 kişi de hayatını kaybediyor. Uzmanlar, bu durumun ciddiyetini vurgulayarak toplumun bilinçlenmesi ve önlemler alınması gerektiğini vurguluyor

Sağlığınızı korumak için bilmeniz gerekenler neler?

Veteriner hekim Dr. Etter, evcil hayvanların yem ve su kaplarını mümkünse ev dışındaki bir lavaboda ya da küvette yıkamanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Mutfak lavabosu veya banyo lavabosu kullanmanız gerektiğinde, mutlaka dezenfekte etmeyi unutmayın" dedi.

Her yıl milyonlarca insanı hasta eden sinsice yayılan salmonella bakterisi konusunda uyarılarda bulunan Dr. Wiedmann, et ürünlerinin mutlaka tavsiye edilen en düşük sıcaklığa kadar pişirilmesi gerektiğini belirtti ve "Sadece duyularınıza güvenmeyin, et ürünlerinin iç sıcaklığını mutlaka bir termometre ile kontrol edin" diye ekledi.

Çiğ gıdaların saklanmasıyla ilgili önerilerde bulunan Dr. François Watkins, öncelikle çiğ tüketilecek gıdaların buzdolabında saklanmasını tavsiye ederek, "Ilık ortamlar bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlar. Bu nedenle gıdaları en kısa sürede 4 santigrat derecenin altında soğutulmuş bir ortamda muhafaza edin" dedi.

Dr. Wiedmann, mutfak yüzeylerine ve diğer gıdalara bulaşmayı önlemek için etlerin kesilmesi için farklı tahtalar ve bıçaklar kullanılması gerektiğini belirtirken, ayrıca çiğ etlerin sızıntı yapabileceğini ve bunların diğer gıdalardan ayrı bir yerde saklanması veya sıvı geçirmez torbalara konması gerektiğini vurguladı.

Dr. François Watkins, çiğ eti hazırladıktan sonra ellerin ve kontamine olmuş olabilecek yüzeylerin mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirtti. Dr. Etter ise dezenfeksiyon işlemi için kullanılan süngerlerin, henüz ıslakken 1 dakika boyunca yüksek ısıda mikrodalga fırında tutulmasının bakterilerin çoğunu öldüreceğini ifade etti.

Son olarak, hindi ve tavuk gibi hiçbir çiğ etin yıkanmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Etter, "Etlerin yıkanması herhangi bir fayda sağlamaz, aksine lavabonuzun her yerine salmonella yayılmasına neden olabilir" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ