'Sebze ve meyvede spekülatif artış yok'

Selçuk Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, sebze ve meyvede spekülatif fiyat artışı olmadığını belirterek, “Aradaki fark işletme, ulaşım, paketleme ve işçi masraflarından kaynaklanıyor” diye konuştu

'Sebze ve meyvede spekülatif artış yok'

Selçuk Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, sebze ve meyvede spekülatif fiyat artışı olmadığını belirterek, “Aradaki fark işletme, ulaşım, paketleme ve işçi masraflarından kaynaklanıyor” diye konuştu

'Sebze ve meyvede spekülatif artış yok'
10 Eylül 2019 - 13:21

Mehmet Akif Çakmak

Bornova İlçe Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü, Ege Üniversitesi ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) destekleriyle düzenlenen ‘Bornova’dan Başlıyor, İzmir’de Gıda Kayıplarını Azaltıyoruz’ projesi kapsamında EİB’de sektör temsilcilerinin katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. hasat sonrası yaş meyve ve sebzede kayıpların azaltılması için başlatılan proje kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Selçuk Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, sebze ve meyvede spekülatif fiyat artışları olmadığını belirterek, “476 kişiyle bizzat görüştük.  Bir tane spekülatif fiyat artışı söz konusu değil. Aradaki fark işletme masrafları, ulaşım masrafları, paketleme masrafları ve işçi masraflarından kaynaklanıyor” diye konuştu.

İlaç kalıntısı konusu

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Musa Bakan, dünyada gıda üretiminin gerekli talebi karşılaması için 2050 yılına kadar yüzde 70 artış göstermesi gerektiğini belirterek,  “Günümüzde üretilen ürünlerin 3’te 1’i kaybediliyor ya da israf ediliyor. Kayıpların çoğunu meyve sebze üretiminde oluyor.  Türkiye’de hasat sonrası kayıplar yüzde 15 yüzde ila 50 arasında değişiyor. Bu veriler kayıpların ülke ekonomisi açısından da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.  İyi tarım uygulamaları konusunda bakanlık projeleri söz konusu. Biz de İzmir olarak da bu projeleri uygulamaktayız. Bazı bölgelerde ilaç kullanmaktan ziyade biyolojik ve biyoteknik mücadeleye yöneldik. Bu konuda örneğin Akdeniz sineğinde biyolojik ve biyoteknik mücadelede kimyasal başarıdan daha iyi başarı elde edebileceğimizi gördük. İzmir olarak da başarılı olduk. Kimyasal ilaçlar kullanılıyor, bunlarla ilgili kalıntı kalmaması noktasında bütün ilçe müdürlüklerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak israf ve gıda güvenliği konusunda hassasiyetlerimiz devam edecek” diye konuştu.

“Spekülatif artış yok”

Selçuk Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, özellikle yaş meyve sebzede spekülatif söylemlerin olduğunu, söz konusu ürünlerde spekülatörlerin fiyatları kendi lehine çevireceği bir ortamın olmayacağına dair fikirleri olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, yaptıkları proje ile Konya, İzmir, Ankara gibi şehirlerde üreticilerle, perakendecilerle, toptancı hal ve derneklerle görüştüklerini belirterek, “Örneğin domatesin enflasyon oranını ayrı olarak çıkarttık. Üretim planlaması yapmazsanız bu dalgalanmalar olur. Kimin ne kadar üretim yaptığını biz bilmiyoruz.  Dolayısıyla fiyatta dalgalanmalar oluyor. Kuru soğan depolarda soğan aradığımız bir dönemi geride bıraktık. Bunlar 3-4 yılda bir periyodik olarak yaşanıyor” dedi.

“Spekülasyon yok masraf var”

Üreticiden tüketiciye kadar yaş meyve sebzelerin yolculuğunu incelediklerini belirten Bayramoğlu, “Domatesi örnek aldık. Domates, üreticiden komisyoncuya, oradan tüccara, sonra da market, manav ve pazarcıya gittiğini varsaydık Üretici ürünü 4 liraya veriyor. Komisyoncunun fiyat artışına etkisi yok. Tüccara gittikten sonra 5.46 liradan markete, manava ve pazara dağıldığını gördük. Market fiyatları 8.4 lira,  manav 7.79 lira, pazarcı ise 6.9 lira. ‘Marketler fiyatları yükseltiyor’ deniyor ama bize akşam 22.00’ye kadar sebze meyve alma imkanı sunuyor. Bunun da bir maliyeti vardır. Yüzde 22’lik bir işletme masrafı var, fiyatları bu nedenle yüksek. 476 kişiyle bizzat görüştük.  Bir tane spekülatif fiyat artışı söz konusu değil. Kumluca domates fiyatı ortalama 4 TL, İstanbul’da Ataşehir’de pazarda 7 TL, markette 8.90 TL. Herhangi bir spekülasyon olmadığını gördük. Aradaki fark işletme masrafları, ulaşım masrafları, paketleme masrafları ve işçi masraflarından kaynaklanıyor. Vergiden kaçmak için 4 liralık domatesi 1 TL olarak beyan ediyorlar, sonra basına malzeme oluyor” dedi.

Aracıları azaltarak da bir çalışma yaptıklarını ve ürünü direk üreticiden markete gönderdiklerini varsaydıklarını belirten Bayramoğlu, “Yine de ürün fiyatlarında çok önemli bir değişiklik olmadı. Çünkü bu ürünün işlenmesi, kasalanması, vergisi, nakliyesi derken fiyatların çok fazla değişmediğini gördük” yorumunda bulundu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum