Türkiye'nin demokratik süreçlerinde önemli bir rol üstlenen sandık görevlileri, 2024 yılında yapılacak olan seçimlerde de büyük bir sorumluluk taşıyacaklar. Ancak, birçok vatandaşımızın aklında "Sandık görevlileri ne kadar alacak 2024?" gibi sorular bulunuyor. Seçimlerin en önemli aktörlerinden biri olan sandık görevlilerinin ücretleri ve diğer detaylar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. İşte, sandık görevlileri ücretleri ve seçimlerle ilgili tüm detaylar.

Sandık görevlileri ne kadar alacak 2024?

Mahalli İdareler Genel Seçimleri yaklaşıyor ve bu seçimde sandık görevlisi olarak görev almak isteyen vatandaşlar için merak edilen detaylar netleşiyor. İşte Yerel seçim sandık görevlisi olma şartları ve ücreti hakkında detaylı bilgiler:

Seçim Takvimi Devam Ediyor

Yerel Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen seçim takvimi halen işlemeye devam etmektedir. Ancak sandık görevlisi başvuru tarihleri ile ilgili henüz bir açıklama yapılmamıştır. Başvuru tarihleri hakkında bilgi geldiğinde, detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Sandık Görevlisi Ücretleri Belirlendi

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan yerel seçimlerde sandık görevlisi olarak görev alacak olan kişilere ödenecek ücretler de belirlenmiştir. Bu ücretler şu şekildedir:

  • Sandık kurulu başkanlarına 2.947 TL,
  • Sandık memurlarına 2.088 TL,
  • Partili üyelere 1.044 TL,
  • Bina sorumlularına ise 2.936 TL ücret ödenecektir.

Özellikle sandık başkanı ve sandık memuru arasındaki ücret farkı dikkat çekmektedir. Sandık başkanı, seçim sürecinin başından sonuna kadar sorumluluğu büyük kısmını üstlendiği için daha yüksek bir ücret almaktadır. Bina sorumluları da sandık kurulunun çalışmasını sağlamak için gerekli ortamın hazırlanmasından sorumlu olduklarından diğer görevlilere göre daha yüksek bir ücret alır.

Başvuru Şartları

Sandık görevlisi olmak isteyenlerin genel olarak aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. 18 yaşını doldurmuş olmak.
  3. Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak.
  4. Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak.

Ayrıca, başvuru yapacak kişilerin seçim kurullarının duyurularını takip etmeleri gerekmektedir. İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

Başvurular genellikle seçimden birkaç ay önce açılır ve ilçe seçim kurulları tarafından duyurulur. Başvuruları yapabilmek için ikametgah adresinize göre ilgili seçim kurulu başkanlığına başvuru yapmanız gerekmektedir. İki tür sandık görevlisi vardır: sandık kurulu görevlisi (YSK tarafından belirlenir) ve parti sandık görevlisi (siyasi partiler tarafından belirlenir). Başvurular, ilçe seçim kurullarının duyurularına göre yapılır.

YSK Sandık Görevlisi ücretleri ve başvuru şartları hakkında güncel bilgilere ulaşmak için seçim sürecini yakından takip etmek önemlidir.

Kaynak: haber merkezi