Samsun, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü olmasının yanı sıra, yer altı zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. Ancak, Samsun'da hangi maden çıkarılır? Samsun'da maden var mı? gibi temel sorular, kentin yer altı kaynaklarını merak edenlerin gündeminde. Son zamanlarda, bölgede madencilik potansiyeline dair artan ilgi, bu soruların cevaplarını daha da önemli hale getiriyor. Samsun'un maden potansiyelini keşfetmek ve bu potansiyeli nasıl değerlendireceğimiz üzerine daha fazla bilgi edinmek için detaylara yakından bakalım. Detaylar haberimizde yer almaktadır...

Samsun'da hangi maden çıkarılır?  

Samsun ili, Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde yer alır ve Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz'e döküldüğü deltalar arasında bulunmaktadır. Samsun ili, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzeyinde ve güneyinde farklı tektonik üniteler üzerine konumlanmıştır. Her iki ünite de ofiyolit naplarına sahiptir. Kuzey Anadolu Fayı, ülkedeki güncel depremleri üreten en önemli tektonik hat olup, Samsun'un içinden geçen bir diğer önemli fay da KB-GD uzanımlı Erikli ters fayıdır.

Samsun ili, maden çeşitliliği ve rezervi bakımından sınırlı potansiyele sahiptir. İlde metalik maden ve endüstriyel hammadde kaynakları arasında kurşun-çinko ve manganez zenginleşmeleri ile tuğla-kiremit ve çimento hammaddeleri bulunmaktadır.

Kurşun-çinko zenginleşmeleri Havza ve Terme ilçelerinde yer almakta olup, ekonomik bir öneme sahip değildir. Ancak, Havza-Ersandıklı kurşun-çinko zenginleşmesinde eski yıllarda açılmış iki adet arama ve üretim galerisi bulunmaktadır. Manganez zenginleşmeleri ise Kavak, Ladik ve Vezirköprü ilçelerinde yer almaktadır.

Ladik ilçesinde bulunan çimento hammaddeleri sahası, ildeki en önemli endüstriyel hammadde kaynağıdır. Bu sahalardan Ladik Çimento fabrikası için üretim yapılmaktadır. Ayrıca, ilde tuğla-kiremit hammaddesi olarak kullanılan kaynaklar da bulunmaktadır.

Samsun ili, yer altı kaynakları açısından da çeşitli zenginliklere sahiptir. Eosen yaşlı çökel birimler içerisinde bulunan linyit oluşumları, ilin önemli yer altı kaynaklarından biridir. Havza ilçesinde bu linyit oluşumlarına rastlanmış olup, ilçede iki sahada yatak oluşturmaktadır.

Jeotermal kaynaklar ise Havza ve Ladik ilçelerinde bulunmaktadır. Havza'daki jeotermal alanlardan elde edilen termal enerji, ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Ladik-Hamamayağı jeotermal alanından da termal enerji üretimi gerçekleştirilmektedir.

 Samsun'da maden var mı?

ÇİMENTO HAMMADDELERİ (ÇMH): Ladik-Akpınar, Körüklüdere ve Hasanağaç Sahaları
Tenör: -
Rezerv: 913.000.000 ton rezerv. Ladik Çimento fabrikası için üretim yapılmaktadır.

KURŞUN-ÇİNKO (Pb-Zn): Havza-Ersandıklı ve Terme-Kiraztepe Sahaları
Tenör: % 4.5 Pb+Zn (Ersandıklı sahası)
Rezerv: 177 ton tüvenan. Yatak geçmiş yıllarda işletilmiştir.

MANGANEZ (Mn): Kavak (Kaya Köyü), Ladik (Ayvalı Sok.) ve Vezirköprü (Elmacık) Zuhurları
Tenör: % 23.88 Mn
Rezerv: Ayvalı’da 420 ton muhtemel rezerv.

TUĞLA-KİREMİT (TĞKİ): Merkez-Dikbayır Sahası
Tenör: İyi
Rezerv: 46.000.000 ton jeolojik rezerv.

Kaynak: HABER MERKEZİ