Samsun'un eşsiz coğrafyası, sadece lezzetli yemekleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ünlüdür. Ancak, birçok kişi Samsun'un dağları hakkında pek bilgi sahibi değildir. Samsun'da hangi dağlar var? Samsun'da kaç tane dağ var? soruları, pek çok meraklı gezginin dilinde dolaşmaktadır. İşte bu merakı gidermek ve Samsun'un doğal hazinelerini keşfetmek için derinlemesine bir bakış. Yanıtları haberimizde bulabilirsiniz...

Samsun'da hangi dağlar var?

Samsun, Canik Dağları Yöresi'nde Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde bulunmaktadır. Karadeniz'e doğru akan Kızılırmak ve Yeşilırmak'ın oluşturduğu iki büyük delta, Samsun kıyılarını geniş bir koy niteliği kazandırmıştır. Atakum ve İlkadım ilçelerinin batı ve doğu yönlerindeki burun çıkıntıları, ikinci bir koy oluşumuna sebep olmuştur.

Samsun'un yüzölçümü 9.725 km²'dir ve bu alan içerisinde Vezirköprü ilçesi 1.674 km² ile en geniş yüzölçümüne sahiptir. Dağların %45'ini, platoların %37'sini ve ovaların %18'ini oluşturduğu Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin önemli liman kentlerinden biridir.

Samsun'un komşu illeri; doğuda Ordu, batıda Sinop, güneyde Tokat ve Amasya, güneybatıda Çorum illeridir. En doğudaki ilçe Terme, en batıdaki ilçe Vezirköprü, en kuzeydeki ilçe Bafra ve en güneydeki ilçe Ladik'tir.

Samsun'un Karadeniz kıyıları düz bir yapıya sahiptir ve iç kesimleri, yüksek olmayan sıradağlarla çevrilidir. Ünye-Çarşamba kesiminde doğu-batı, Samsun-Bafra kesiminde ise doğu-güney ve batı-kuzeybatı yönünde uzanan dağ sıraları bulunmaktadır. Canik Dağları ilin doğu tarafında, Çangal Dağları ise batı tarafında yer almaktadır.

Samsun'un batı uçlarında yer alan Canik Dağları, kıyı ve iç kesimler arasında ulaşımı engellemeyecek şekilde en yüksek noktası 1500 metre civarındadır. İl sınırları içinde bulunan diğer dağlar arasında Çangal Dağları, Sıralı Dağlar, Kunduz Dağları, Nebiyan Dağı ve Hacılar Dağı sayılabilir. Ayrıca, Ladik'in Amasya sınırında bulunan ve ormanlık alanlarıyla zenginleşen Akdağ, 2062 metrelik yüksekliğiyle Samsun'un en yüksek dağı konumundadır.

Samsun'da kaç tane dağ var?

Samsun'un Ladik ilçesinde konumlanan Akdağ, 2062 metrelik yüksekliğiyle bölgenin en yüksek noktası olarak dikkat çekiyor. Kış aylarında bir turizm merkezi haline gelen Akdağ, 1675 metrelik kayak pisti ve 1300 metrelik telesiyejiyle ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. Ayrıca, dağın doğal kaynak suları da Ladik Akdağ Doğal Kaynak Suyu markasıyla tüketicilerle buluşuyor.

Vezirköprü coğrafyasında yer alan Kunduz Dağları, doğal yapısıyla göz kamaştırıyor. Ormanlarla kaplı bu dağın en yüksek zirvesi 1791 metre yüksekliğe sahip. Kunduz yaylasıyla ünlü olan bölge, yıllardır düzenlenen şenliklerle ziyaretçilerini ağırlıyor. Ayrıca, orman köyleri ve zengin orman ürünleriyle de bilinmektedir.

Samsun ve Sinop illeri arasında uzanan Çangal Dağları, Orta Karadeniz'in doğal güzelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Ortalama 1500 metre yükseklikte olan bu dağlar, doğa ve macera sporları için ideal bir mekân sunmaktadır.

Atakum ilçesinde yer alan Kocadağ, Samsun'un doğal güzelliklerinden biridir. Yamaç paraşütü, soaring, yürüyüş gibi etkinliklerin yapılabildiği bu bölge, dağ turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak, taş ocaklarının varlığı ormanlık yapısını tehdit etmektedir.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde konumlanan Nebiyan Dağı, bölgenin turistik cazibe merkezlerinden biridir. Ormanları, yaylası ve su kaynaklarıyla ziyaretçilerini kendine çeken bu dağ, aynı zamanda dağcılık ve yamaç paraşütü gibi spor aktiviteleri için tercih edilen bir noktadır.

Kavak ilçesinde bulunan Hacılar Dağı, Mert Irmağı'nın doğduğu önemli bir noktadır. Doğal gölü olmasa da sulama amaçlı göletlere ev sahipliği yapar. Bu dağın çevresinde bulunan göletler, bölge halkının tarımsal faaliyetlerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ