Türkiye'de tütün ürünleri ve alkollü içkilerin ticaretine dair vergi oranları Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yeni düzenlemelerle ilgili olarak vatandaşlar, ticaret yapanlardan ne kadar vergi alınacağını araştırıyor. Tütün ürünleri ve alkollü içki ticareti yapanlardan ne kadar alınacak? İşte detaylar...

Tütün ürünleri ve alkollü içki ticareti yapanlardan ne kadar alınacak?

Tütün üreticileri ile tütün üretim ve pazarlama kooperatiflerini dışarıda bırakarak tütün, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi, alkol ve alkollü içkilerin üretim ve ticaretini yapanlar için alınacak teminat bedelleri belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Tütün, Tütün Mamulleri, Makaron, Yaprak Sigara Kağıdı, Sigara Filtresi, Alkol ve Alkollü İçkilerin Üretim ve/veya Ticareti Faaliyetinde Bulunanlardan Teminat Alınmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmeliğe göre, belirtilen bedeller, tesis kurma veya üretim tesisini devralma amacıyla başvuran gerçek ve tüzel kişilerden alınacak. Örneğin, sigara kategorisinde yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 20 milyar adede kadar olanlardan 40 milyon lira, 20-40 milyar adede kadar olanlardan 45 milyon lira, 40 milyar adetten fazla olanlardan ise 50 milyon lira teminat alınacak.

Diğer sektörler için de benzer şekilde, üretim kapasitelerine göre belirli teminat miktarları öngörülmüş. Örneğin, makaron kategorisinde yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 3 milyar adede kadar olanlar 40 milyon lira, 3-4 milyara kadar olanlar 45 milyon lira, 4 milyar adetten fazla olanlar ise 50 milyon lira teminat verecek.

Alkollü içki sektöründe benzer düzenleme mevcut

Fermente alkollü içki ve distile alkollü içki ana kategorilerinde yıllık üretim kapasitelerine göre farklı teminat miktarları belirlenmiş. Örneğin, fermente alkollü içki ana kategorisinde yıllık üretim kapasitesi 20 bin litreye kadar olanlardan 500 bin lira, 20 bin litreden 100 bin litreye kadar olanlardan 1 milyon lira teminat istenecek.

Teminat tutarları güncellenebilir

Yönetmelik ayrıca, faaliyet hacimlerinde değişiklik olduğunda teminat tutarlarının güncelleneceğini belirtiyor ve söz konusu sektörlerde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerden alınacak teminat tutarı toplamının 50 milyon lirayı aşamayacağını vurguluyor. İdare ve kurumlar ile mahalli idareler ve bu idareler tarafından kurulan işletmeler, özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurumları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait firmalardan ise yönetmelik kapsamında teminat istenmeyecek. Bugün itibarıyla faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişilerce verilecek teminatlardan, belirli süreler içinde ilgili makamlara teslim edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi