Raspberry Pi, özelleştirilmiş mini bilgisayarlar oluşturmak için rağbet gören kompleks anakartlar olarak çok büyük bir işleve sahip. Bu minik bilgisayarlar; kasa, boyut ve harici çevre birimleri desteği konusunda geniş bir esneklik sunuyor. Yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Soulcircuit ekibinin Raspberry Pi 5 tabanlı projeleri, Pilet ile nihai modüler deneyimi yaratmayı hedeflemesi sürpriz olarak görülmüyor.
Bu, karşılaştığımız ilk Raspberry Pi tabanlı modüler kurulum değil. Daha önce, mıknatıslarla eklentileri yerine oturtan havalı RP2040 modüler makro podu amiyane tabirle kapı baca kırmıştı. Ancak, Pilet bir makro poddan ziyade, oyun kontrolcüsü girişi ve klavye modülleriyle birlikte tam anlamıyla bir cep bilgisayarı haline dönüşebiliyor.
FİYATI 200 DOLARIN ALTINDA OLABİLİR
Şimdilik projenin hala devam devam ediyor ve nihai sonuç için şirketin çalışmalarını bitirmesini beklememiz gerekiyor. Bazı tasarım unsurları değişiklik gösterecektir ama projenin temeli etkileyici ve ortaya çıkacak sonuç, Raspberry Pi tutkunları için büyük bir heyecan yaratıyor. Soulcircuit ekibi mühendislik numunesini tamamladı ve cihaz başına 200 doların altında bir bütçe hedefliyor. Bu bütçe, gerçek boyutta bilgisayarların fiyatının yanında adeta devede kulak kalıyor.
NEREDEYSE 7 SAAT ARALIKSIZ ÇALIŞACAK
Projede kullanılan Raspberry Pi, iki adet 8000mAh pil ile çalıştırılan Raspberry Pi 5’ olma özelliği taşıyor. Söz konusu pillerle de yaklaşık 7 saatlik bir pil ömrü bekleniyor. Kasa malzemesinin tam olarak hangi malzemeden yapıldığı şimdilik duyurulmadı ancak Pilet web sitesinde metal bir arka yüzey ve pasif soğutmaya yardımcı olan bir fanın bulunduğu doğrulandı. Ayrıca, depolama için bir NVMe SSD’ye ve yapay zeka yeteneği için Hailo-8L modülüne sahip olabilir. Kısacası, Hailo-8L modülüyle birlikte küçük bir yapay zeka canavarı ortaya çıkacak denilirse yanlış olmaz.
Soulcircuit ekibinin Raspberry Pi 5 tabanlı projesinin örnek video ve ekran görüntülerinde, Raspberry Pi’nin Raspberry Pi OS çalıştırdığını gözümlenebiliyor. Tabii ki Raspberry Pi ile birlikte gelen yazılımsal özgürlükle birlikte RetroPie veya Kali Linux ile de işler daha ilginç hale getirilebilir. Projenin hedeflerinden biri, maksimum esneklik için açık kaynaklı araçlar uygulamak ancak bunun ne anlama geldiği konusunda ayrıntılar şu an için sınırlı. Artık Soulcircuit ekibinin Raspberry Pi 5 tabanlı projesi olan Pilet gerçekten nihai tüketicinin kullanımına sunulduğunda onunla neler yapılabileceği sadece kullanıcıların hayal gücüyle sınırlı olacak.