Geliştirdiğiniz bir buluşunuzu korumak ve ticari olarak değerlendirmek istiyorsanız, patent alım süreci kaçınılmaz bir adımdır. Ancak pek çok girişimci, bu sürecin maliyeti ve detayları konusunda endişeler taşır. Artık merak etmeyin! Patent başvuru ücretleri ve süreciyle ilgili tüm detaylar ortaya çıktı. Hangi adımları takip etmeniz gerektiği ve ne kadar bir bütçe ayırmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak için haberimizi okumaya devam edin!

Patent nedir?

Bir patent, bir buluşun veya ürünün sahibine belirli bir süre boyunca üretme, dağıtma veya ithal etme hakkı veren yasal bir koruma sistemidir. Bu haklar, resmi bir kurum tarafından verilen ve patent olarak adlandırılan belge ile korunur. Patentler genellikle üç kategoriye ayrılır: inceleme gerektirenler, inceleme gerektirmeyenler ve faydalı modeller.

Patent, bir icadın, keşfin, tasarımın veya buluşun belirli bir süre için yasal koruma altına alınmasıdır. Bu koruma, icadın sahibine; üretim, kullanım ve ticaret konusunda özel haklar sağlar. Belirtilen süre boyunca sadece icadın sahibi tarafından kullanılabilir ve satılabilir. İcat hakkı verildiği takdirde, icadınızın kullanım hakkını elinizde tutarsınız.

Yaratıcılığı Koruyan Patentin Amacı Nedir?

Yaratıcılığı koruyan buluş hakkına sahip olduğunuzda icadı kimlerin kullanabileceğini seçebilirsiniz. Böylelikle icadın ticari değerini arttırabilir ve fikri mülkiyet haklarınızı da koruyabilirsiniz. Bu sayede de yenilikçi fikirlerin ortaya çıkması teşvik edilir ve bu fikirlerin ticarileştirilmesi kolaylaşır. Ayrıca toplumda teknolojik ilerlemeyi teşvik ederken icatların kamuya açık olarak paylaşılmasını da sağlar.

Kimler Patent Alabilir?

Türk Patent ve Marka Kurumu'nun belirlediği kriterlere uygun olan herkes fikirlerinin telifini alabilir. Bireysel veya tüzel kişiler, bir icadın sahibi olarak başvuru yapabilirler. Patent alma şartları arasında çeşitli parametreler bulunur. İcat hakkı alabilmek için icadın daha önce bilinmemesi ve teknik bir probleme bir çözüm sunması gerekir. Aynı zamanda üretime uygun olması ve icatın net bir şekilde tanımlanması zorunludur.

Bir kişi ya da bir grup insan (örneğin, bir şirket) patent başvurusu yapabilir. Ancak icadın gerçek sahibi buluşun sahibi olarak belirlenir. Bu nedenle bir şirketin başvuru yapması durumunda, icadın gerçek sahibi ve şirket sadece bu hakları kullanma hakkına sahip olabilir. Başvurunun belirli yasal ve teknik gereklilikleri karşılaması gerekir.

Patent Nasıl Alınır?

Bir keşif yaptıysanız ve bunu ticari olarak kullanmak istiyorsanız patent başvurusu yapabilirsiniz. İcadın telif hakkını almak için öncelikle keşfinizin yenilikçi ve özgün olması gerekir. Yani önceden telif hakkının hiçbir şekilde alınmaması bu konuda oldukça önemli. Başvuru yapmadan önce, keşfinizin patent verilebilir olup olmadığını araştırmalısınız. Türkiye’de patent başvuru süreci aşağıda belirtilmiştir.

Patent başvurusu yapmadan önce keşfinizin özgün olup olmadığını araştırın. Bunu yapmak için resmî internet sitesinin veritabanında arama yapabilirsiniz. Başvuru hazırlama aşamasında, keşfinizin teknik özelliklerini, avantajlarını ve kullanım alanlarını ayrıntılı bir şekilde açıklamanız gerekiyor. Ayrıca başvuru ücretini ödemeyi ve gerekli belgeleri sunmayı da unutmamalısınız. Başvurunuzu kuruma ilettikten sonra bir süre beklemeniz gerekir. Başvurunuz, sınıflandırma yapılması, araştırma raporu hazırlanması ve inceleme süreçlerinden geçecektir. Kurum, başvurunuzun kabul edilebilir olup olmadığını kontrol eder. Eğer başvurunuz onaylanırsa telif hakkı size verilecektir. Başvuru uygun bulunursa fikri mülkiyet hakkı verilir ve tüm hakları resmileşir. Fakat buluş hakkı almak oldukça karmaşık bir süreçtir ve hukuki detaylar içerir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce bir patent avukatından veya acenteden yardım almanız işinizi kolaylaştırır. Alanında uzman kişilerden alacağınız yardımla başvuru işleminizi hızlı tamamlayabilirsiniz.

Patent başvuru ücretleri ne kadar?

TÜRKPATENT, 2024 yılı için geçerli olacak ücret tarifesini açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, bu yıl patent ve faydalı model başvuru ücretleri 45,75 lira olarak belirlendi. Marka tescil ücreti ise 1121,92 lira olarak uygulanacak.

TÜRKPATENT'in yayımladığı "2024 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ"e göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuruları için alınacak ücret 45,75 lira olacak. Marka tescil ücreti ise 1121,92 lira olarak belirlendi. Ayrıca, coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı başvuruları için 12,42 lira, tasarım tescil başvuruları için ise 183 lira ödenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ