"Paskalya Bayramı: Başlangıç, Bitiş ve Kutlama Nedenleriyle Merak Edilenler" başlığı altında, Paskalya Bayramı'nın tarihine ve kutlama geleneklerine dair birçok soru gündeme gelmektedir. Kullanıcıların sıklıkla sorduğu Paskalya Bayramı ne zaman başlar, ne zaman biter? Paskalya Bayramı niçin kutlanır?  gibi temel sorular, aslında bu dini ve kültürel etkinliğin önemini anlamamıza yardımcı olabilir. Bu yazıda, Paskalya'nın tarihçesi, kökenleri ve modern kutlama gelenekleri hakkında bilgi sahibi olmak için hangi kaynaklara başvurabileceğinizi keşfedeceksiniz. İşte detaylar...

Paskalya Bayramı ne zaman başlar, ne zaman biter?

Noel'in, tüm Hıristiyanlar arasında önemli bir kutlama günüdür. Kiliselerde düzenlenen ayinlerin yanı sıra, ömrüne göre çeşitli geleneklerle kutlanır. En yaygın olanlardan biri, insanların birbirine çikolatadan yapılan Paskalya tavşanları ve yıllık yumurtaları hediye etmesidir.

Günlük Süreç ve Gelenekleri

Normal, perhizle geçen beş haftalık Büyük Perhiz hazırlık dönemi ve son hafta olan Kutsal Hafta'yı içerir. Klasik Gün, yani Diriliş Günü, bu sürecin sona erdiği fiyattır.

Evde Kutlama Gelenekleri

Noel Günü için evlerde özel çörekler, yani Noel çörekleri yapılır. Ayrıca yumurtalar boyanır, mumlar yakılır ve dualar yapılır.

Özel Ayinler ve Törenler

Katolik Kiliseleri'nde, Noel geceleri ayininde yeni ateş kutsanır, Eski mumu yakılır ve Kitap Mukaddes'ten bölümler kesilirken kutlama törenleri başlar. Ayrıca, Rum ve Rus Ortodoks Kiliseleri'nde gece saatlerinden önce, kilise dışında kalan bir ayın alayı. Alay, kiliseden çıkarken hiçbir ışık yakılmaz; Ancak dönüşte, İsa'nın dirilişini simgelemek için toplanan mum yakılır.

Paskalya Bayramı niçin kutlanır? 

Hıristiyanlıktaki en eski ve en önemli yortulardan biridir. İsa'nın çarmıha gerilmesinden üç gün sonra dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında değişebilmesine rağmen, geleneksel dönem genellikle mart sonundan nisan sonuna kadar olan bir dönemi kapsamaktadır. Noel Günü ise dünya kiliselerinde genellikle pazar günü kutlanır ve Diriliş Bayramı olarak bilinir.

Yüzyılda, Geleneksel ve Triduum dönemlerinde Yunan ve Latin yazarları tarafından "Pascha" olarak kullanılmıştır. İbranice "Pesah" geleneğinden türetilen "Pascha", "dokunmadan geçme" anlamına gelir ve İsrailoğulları'nın Mısır'dan kaçışına gönderme yapar.

Günümüz İngilizcesindeki "Easter" stili Eski İngilizce "Ēastre" veya "Ēostre" tarzından türetilmiştir. Almanca'da "Ostern", Hollandaca'da "Pasen", İskandinav dillerinde ise "påske" olarak geçmektedir. İnternetteki "Πάσχα" ve Latincedeki "Pascha" lülii İbranice'deki "Pesach" parçalarından gelir ve Hamursuz Bayramı anlamına gelir.

Türkçe'deki "Paskalya"yı Rumca "Pashalia" sanatçılarından türetmiştir. Romen dillerinde "Pascua", İspanyolca'da "Pascua", İtalyanca ve Katalanca'da "Pasqua", Fransızca'da "Pâques", İspanyolca'da "Páscoa" ve Rumence'de "Paşti" olarak kullanılır.

Bazı Batılı dillerde ise "Paskalya" yerine "Paskalya" veya "Doğu" gibi kullanılır. Bu koşulların kökeni, Cermen takvimindeki "Eostur" yerindenin geliri ve Anglosakson Pagan'ın varlığı Ēastre'ye dayanır.

Hıristiyanlığın en eski ve önemli yortularından biridir. İsa'nın çarmıha gerilişinin ardından üçüncü sırada dirilişinin kutlandığı bu döneme ilişkin eski kayıtlar 2. yüzyıla kadar uzanırken, İsa'nın dirilişinin anılmasının daha da eski bir tarihe dayandığı yerde.

Geleneksel'in hangi tarihte kutlanacağı konusu, Doğu ve Batı kiliseleri arasında uzun süreli bir tartışma konusu olmuştur. Anadolu'daki Hıristiyanlar, İsa'nın çarmıha gerildiği günü Yahudilerin Pesah Bayramı olarak kutladığı tarih olan baharın ilk dolunayından sonraki 14. gün olarak belirtmişlerdir. Ancak bu tarihler, güncel takvimlerle tam olarak örtüşmemektedir.

325 yılında İznik Konsili'nde alınan kararla Paskalya, bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunayın ardından gelen Pazar günü olarak kabul edildi. Bu nedenle Paskalya, her yıl 22 Mart ile 25 Nisan arasındaki Pazar günlerinden birinin denk gelir.

Geleneksel, kiliselerde yapılan ayinlerin yanı sıra, bilgilere göre çeşitli geleneklerle kutlanır. Bunlar arasında en yaygın olanı, insanların birbirine bağlı çikolata tavşanları ve günlük yumurtaları gibi hediyeler vermesidir.

Paskalya, perhizle geçen beş haftalık bir hazırlık dönemi olan Büyük Perhiz ile son hafta olan Kutsal Hafta'yı kapsar. Klasik Gün, yani Diriliş Günü, bu sürecin sona erdiği fiyattır.

Noel Günü için evlerde özel çörekler yapılır, saklanırlar boyanır ve dualar tüketilir. Ayrıca Katolik Kiliseleri'nde tören törenleri yapılırken, Rum ve Rus Ortodoks Kiliseleri'nde gece törenleri sırasında özel törenler yapıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ