Osmaniye'nin sokaklarında dolaşırken, tarihin ve mistisizmin sırlı dünyasına adım atmak isterseniz, türbelerin kapıları sizi bekliyor olacak. Osmaniye'nin her bir türbesi, kendi hikayesi ve manevi atmosferiyle ziyaretçilerini büyüler. Peki, hangi türbeler nerede ve hangi hikayeleri saklıyor? Sizin için Osmaniye'deki türbelerin gizemli dünyasını açıklıyoruz. Hazır mısınız, zamanın derinliklerine yolculuk etmeye?

Osmaniye’de hangi türbeler var? 

Ağcabey Kümbeti (Bahçe)

Osmaniye ilinin Bahçe ilçesinde yer alan Ağcabey Camisi'ni inşa ettiren Türkmen ağalarından Ağcabey'in mezarı, ilçenin dışında, İstasyon yolundaki mezarlıkta bulunmaktadır.

Sekizgen gövdeli kesme taştan yapılmış bu kümbetin üzeri konik bir çatı ile kapatılmıştır.

Mehmet Ağa Türbesi (Bahçe)

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde bulunan Mehmet Ağa Türbesi, Mehmet Bey'in annesi tarafından 1856 yılında yaptırılmıştır. Mehmet Ağa, Ağcabey'in oğludur.

İstasyon yolundaki mezarlıkta yer alan bu kare planlı kesme taş türbe, açık bir alanı çevreler. Kubbesi dört ayak üzerine oturtulmuştur. Türbenin mimarı Ali oğlu Kamber'dir.

Osmaniye türbeleri nerede?

Hasan Dede Türbesi (Kadirli)

Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı İlbastı Köyü'ndeki mezarlıkta bulunan Hasan Dede Türbesi'nin kapısında, 1990 yılında yerleştirilmiş bir kitabede "Hasan Dede Türbesi 1365-1440" yazmaktadır. Ancak bu tarihin hangi kaynağa dayandığı belirsizdir. Büyük olasılıkla, bu tarih 1325'tir. Türbe, 1960 yılında Hüseyin Pınarbaşı tarafından restore edilmiştir.

Hasan Dede'nin kim olduğu konusunda net bilgi bulunmamaktadır. Yöre halkının inancına göre, Hasan Dede Hoca Ahmet Yesevi'nin Anadolu'ya gönderdiği müritlerden biridir. Onunla ilgili anlatılan bir söylentiye göre;

Hasan Dede, çobanlık yaparken, halk çevredeki bir değirmenden uzak bir yerden değirmen taşı getirmek istemiş ancak taşı hareket ettirememişlerdir. Bu durumu gören Hasan Dede, taşı getirebileceğini söylemiş. Grup, bu teklife alaycı bir şekilde cevap verip evlerine dağılmıştır. Hasan Dede, aldırış etmeden yola düşmüş ve taş, arkasından yuvarlanarak gelmiştir. Bu olayın ardından Hasan Dede, hırkasını taşın başına bırakarak kaybolmuştur. Hırkasının bulunduğu yere, halk tarafından bu türbe yapılmıştır.

Türbe, 5 metre çapında yuvarlak bir plana sahiptir ve kubbe ile örtülmüştür. Yapı malzemesi kaba taştan olup, sıva ile kaplanmıştır. İç ve dış mekanların sıvayla kaplı olması nedeniyle altında süslemeler olup olmadığı bilinmemektedir. Kuzeybatı yönündeki iki basamaklı merdivenle çıkılan türbenin yuvarlak kemerli ahşap bir kapısı bulunmaktadır. Türbenin içi, delik şeklinde bir pencere ile aydınlatılmıştır.

Türbe içinde, ahşap bir sanduka bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi