Nevşehir'in eşsiz coğrafyası, sadece lezzetli yemekleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ünlüdür. Ancak, birçok kişi Nevşehir'in dağları hakkında pek bilgi sahibi değildir. Nevşehir'de hangi dağlar var? Nevşehir'de kaç tane dağ var? soruları, pek çok meraklı gezginin dilinde dolaşmaktadır. İşte bu merakı gidermek ve Nevşehir'in doğal hazinelerini keşfetmek için derinlemesine bir bakış. Yanıtları haberimizde bulabilirsiniz...

Nevşehir'de hangi dağlar var?

Nevşehir, doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir il olarak öne çıkıyor. İlin coğrafyası genel olarak engebeli bir yapıya sahip olup vadi tabanlarında düzlükler görülüyor. Bu vadi tabanlarıyla birlikte, bölge genelinde yükseltiler ve dağlar bulunmaktadır.

Erdaş Dağı: İlin güneybatısında konumlanmış ve 1982 metre yüksekliğiyle en yüksek noktadır. Bu dağ, Derinkuyu ilçesinin sınırlarında yer almakta olup, en yakın yerleşim yerleri Özlüce ve Çakıllı köyleridir.
Hodul Dağı: Nevşehir-Kayseri il sınırında bulunan bu dağ, 1937 metre yüksekliğiyle dikkat çeker. Ürgüp'ün Yeşilöz köyüne oldukça yakın bir konumdadır.
Hırkadağ: Gülşehir'e yakın olan bu dağ, 1683 metre yüksekliğe sahiptir.
Oylu Dağ: Uçhisar belde sınırları içinde bulunan ve 1642 metre yüksekliğe sahip olan Oylu Dağ, ilin önemli coğrafi unsurlarından biridir.

Nevşehir, zengin kaplıca kaynaklarıyla da tanınır. İçme ve kaplıca suları, özellikle Kozaklı Kaplıcaları ile ünlüdür. Bu kaplıcaların bir kısmı, turizmin gelişimiyle beraber önemli birer turistik cazibe merkezi haline gelmiştir. Turizm alanında yaşanan bu gelişmeler, bölgenin ekonomisine olumlu katkılar sağlamaktadır.

Nevşehir'de kaç tane dağ var?

Nevşehir ilinde doğal güzelliklerle bezeli bir coğrafya mevcut. İşte bu güzelliklerden biri de beş farklı dağla temsil ediliyor: Akdağ, Avla Dağı, Kızıl Dağı, Koru Dağı ve Tepebaşı Tepesi.

Nevşehir il alanı, Orta Anadolu'nun gözde noktalarından birini oluşturuyor. Erciyes, Melendiz ve Hasan dağlarının tarih öncesi yanardağ patlamalarının ardından oluşan kül ve lavlar, geniş bir plato yaratmıştır. Bu plato, ülkenin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak'ın, doğu-batı doğrultusunda derin vadiler açarak oluşturduğu bir bölgede yer alıyor. Ayrıca, Kızılırmak nehrine karışan yan suların oluşturduğu derin vadiler, bölgeyi daha da etkileyici kılıyor. İl merkezi ise, bu geniş ve yüksek düzlüklerin batı yamaçlarına kurulmuştur.

Nevşehir'in iklimi, tipik bir karasal iklim özelliği gösteriyor. Yaz ayları sıcak ve kurak geçerken, kış aylarında ise soğuk ve yağışlı bir hava hüküm sürüyor. Bu doğal dengeler, bölgenin tarımından turizmine kadar pek çok yönünü etkiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ