Kış aylarına yaklaşırken, doğalgaz zamları vatandaşları alternatif yollar aramaya itiyor. Ancak, soba ve odun fiyatlarındaki artış, ısınmayı da zorlaştırıyor. Evlerde kullanılabilecek sobaların fiyatı 8 bin TL’den başlayıp 25 bin TL’lere kadar çıkıyor. Diğer yandan odunun ton fiyatı geçen yıl 3 bin TL’yken bu yıl ise ikiye katlanarak 6 bin TL oldu. Doğal gaza gelen zamla birlikte, vatandaşlar sobayla ısınmaya yönelse de kömür, odun ve soba fiyatlarının da artmasıyla vatandaşlar için ısınma lüks haline geldi. Gelen zamların sadece düşük gelir düzeyine sahip vatandaşı değil, orta ve orta üst seviyedeki insanları da olumsuz etkilediğini aktaran İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Odası Başkanı Mustafa Düzyol, villalarda yaşayanların bile kışı soba ile geçirmeyi planladığını vurguladı.
‘Çözüm battaniyede’
Kömür satışlarının kötü gittiğini ifade eden Düzyol, “İnsanlar artık soba dahil yakamıyor, battaniye, yorganla ısınmaya çalışıyorlar. Geçen yıllarda lüks konutlarda ve villalarda yaşayanlar bile evlerine kömür sobası kuruyor. Önceki yıllarda, değeri 2-3 milyondan az olmayan çok sayıdaki villaya ve lüks konuta kömür taşıdık. Bu yıl villalarda yaşayan insanlar da kömür almakta sıkıntı yaşıyor. Artık vatandaşlar battaniyeyle ısınmaya çalışacak kadar kötü bir durumda” ifadelerini kullandı. Diğer ısınma kaynaklarına zam geldikçe önceden kömüre ve sobaya olan ilgiyi artırdığını belirten Başkan Düzyol, “Artık kömür ve soba da eskisi kadar tercih edilmiyor. İnsanlar hem fiyat pahalılığından hem de piyasada kömürün bulunmamasından talep azaldı. İnsanlar uygun yollu nasıl ısınabilirim diye düşünürken çözümü kendi kendine ısınmaya çalışarak buluyor” dedi.
Kaçak kömür isyanı
Piyasada olan kömürlerin yüzde 90’ının kaçak olduğunu dile getiren Düzyol, “Kaçak kömürlerde karbondioksit oranı daha fazla olduğu için hem hava kirliliği yaratıyor hem de insan sağlığı için daha tehlikeli. Biz bu durumun düzelmesi için defalarca uyardık. Bununla ilgili hiç kimsenin herhangi bir şey yaptığı yok. Doğal gaz fiyatlarında çok artış var. Ama şehrin kömür yüzde 70’i de kullanıyor. En kaliteli devlet kömürü uygun olan kömürler. Devlette piyasaya bir yıldır kömür vermiyor. Piyasaya bu kömürler nereden geliyor? Kaçak kömürler geliyor. Uygunluk belgesi alıyorlar ve içine istediklerini koyup getiriyorlar. Bununla ilgili herhangi bir denetleme, çalışma yapan bir kurum yok. Sonuç olarak dürüst olan esnafla dürüst olmayan esnaf karışmış oluyor. Dürüst olan esnaf da dürüst olmama yoluna giriyor” ifadelerini kullandı.
‘Tonla değil torbayla
Kömür satışlarının şu an ekonomik şartlardan dolayı düşük olduğunu aktaran Başkan Düzyol, “Kömür fiyatlarına gelen bir zam yok ama önceden vatandaşlar kış gelmeden önce 500 kilogram ya da 1 ton kömür alıyordu. Artık hava soğuyunca o günü kurtarmak için bir iki torba alıyor. Bu da bize olumsuz yansıyor. Bu kış hem bizim için hem de vatandaş için kötü geçecek” diye konuştu.