Son yıllarda enerji tedarikinde önemli bir yer tutan LNG gemileri, hem ekonomilerin hem de jeopolitik dengelerin şekillenmesinde kritik bir role sahip. Peki, bu gemilerin işleyişi nasıl ve Türkiye, enerji ihtiyacını karşılamak için hangi stratejileri izliyor? İşte, merak edilen bu konuların aydınlatıcı cevapları...

LNG Gemisi Nedir?

LNG, "Liquefied Natural Gas" kelimelerinin kısaltmasıdır ve Sıvılaştırılmış Doğal Gaz anlamına gelir. Yüksek ısıl değere sahip, çok verimli bir yakıttır. Havadan hafif, kokusuz, renksiz, korozif özelliği olmayan ve zehirli olmayan bir yapıya sahiptir. Genellikle metan(CH4) ağırlıklı olup, az miktarda etan (C2H6), propan (C3H8), bütan (C4H10) ve diğer hidrokarbonları içerir. Doğal gaz, atmosfer basıncında -162°’ye kadar soğutulup sıvılaştırılarak elde edilir. LNG, taşıma ve depolama kolaylığı sağlamak amacıyla özel gemilerle ülkeler arasında taşınır ve depolanır.

Türkiye Nereden LNG Alıyor?

Türkiye, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihtiyacını yurt dışından temin etmektedir. Bu doğrultuda, farklı ülkelerden özel LNG gemileriyle ithalat gerçekleştirilmektedir. Bunlardan biri, Cezayir'in Arzew Limanı'ndan yola çıkan "Lalla Fatma N'soumer" adlı LNG gemisidir.

Cezayir'den yola çıkan bu gemi, Türkiye'ye sıvılaştırılmış doğal gaz tedarikini sağlamak üzere yola çıkmıştır. Bu gemi, Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere belirlenen limanlara yanaşarak LNG'nin boşaltılmasını sağlar.

Uluslararası gemi takip verilerine göre, bahsi geçen LNG gemisi, Girit Adası açıklarında seyrine devam etmektedir. Ancak, Türkiye'nin belirlediği limanlardan biri olan Hatay Dörtyol'daki FSRU'ya (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) 28 Nisan'da yanaşması planlanmaktadır. Bu sayede Türkiye'nin LNG ihtiyacı karşılanacak ve enerji arz güvenliği sağlanmış olacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi