9 Eylül nedir?
Ülkemizin, bağımsızlık adına atılan ilk adımından, zafere giden yolda yaratılan Kurtuluş Savaşı Destanı’nı yazarak, bu yolda attığı son kurşununa kadar mihenk taşıdır 9 Eylül.
9 Eylül, İzmir’in düşman çizmelerinden, dönemin emperyalistlerinin Anadolu’da üzerimize sürdüğü “Maşa ordular”ın arkalarına bakmadan kaçarken denize döküldüğü günün adıdır 9 Eylül.
Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle düşmanın ana kuvvetlerini yok eden, “Ya istiklal ya ölüm” şiarıyla yaşayan, bütün yokluklara, bütün imkansızlıklara karşın bu kanlı, haksız ve hukuksuz zorba işgale direnen, özgürlük ve bağımsızlığa susamış, bu uğurda ölmeye hazır, “Adı bağımsızlık olan bir ülkü etrafında toplanan, emperyalizme karşı dimdik duran bir ulusa” önderlik eden Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” emriyle ileri atılan Türk ordularının, kılıç artığı Yunan ordusunu önüne katarak İzmir’de denize döktüğü günün adıdır 9 Eylül.
15 Mayıs 1919’da Yunan orduları tarafından başlatılan 3 yıl 3 ay 24 gün süren kanlı ve haksız işgali, gazeteci Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunla fitilini ateşlediği Kurtuluş Savaşı Destanı sonunda Fahrettin Altay komutasındaki Türk ordu birlikleri tarafından İzmir’e girerek sona erdirildiği, Lozan Barış Antlaşmasına uzanan tam bağımsızlığın yolunu açarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolun temel taşlarının döşenmesine başladığı günün adıdır 9 Eylül.
İzmir’e ilk giren ve Ay-Yıldızlı Türk Bayrağı’nı Konak’taki Hükümet Konağı’nın gönderine çeken, daha sonra ilerleyen zaman içinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Buhara’dan gönderilen ve Timur’a ait olduğu düşünülen değerli taşlarla süslü bir kılıcı hediye ettiği, 1934 yılında yine Atatürk’ün teklifiyle İzmir soyadını alan Süvari Komutan Yüzbaşı Şerafettin’in; “Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış. Ölsek ne gam, İzmir’e ilk girenler biz olmuştuk ya” dediği anın, dediği günün adıdır 9 Eylül.
Son tahlilde, bugün, öyle bir gündür ki; “19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak bağımsızlık yolunda kelle koltukta yürüyenlerin ve onların etrafında kenetlenenlerin, kadınıyla erkeğiyle, çocuğu, genci yaşlısıyla topluca bir halkın savaşarak yarattığı zaferin, yazdığı zafer destanının ete kemiğe büründüğü gündür. Sadece tarihte kalan bir gün değil, sadece bir kutlama günü değil, direnenlerin, vazgeçmeyenlerin ve emperyalizme karşı savaşanların yarattığı bir Kurtuluş Savaşı Destanı’nın onsuza dek uzandığı günün adıdır 9 Eylül.
Kurtuluşun ve kuruluşun şehri İzmir, zafer günün kutlu olsun.