Kırşehir, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle tanınan bir şehir olmasının yanı sıra, yeraltı zenginlikleriyle de dikkat çekiyor. Ancak, Kırşehir'de hangi maden çıkarılır? Kırşehir'de maden var mı? soruları, uzun süredir cevapsız kalan bir soru olarak kent sakinlerinin ve dışarıdan gelen ziyaretçilerin merakını uyandırıyor. Şimdi, Kırşehir'in jeolojik haritasını çıkarmak ve bu soruların yanıtlarını bulmak için adımlar atılıyor. Detaylar haberimizde...

Kırşehir'de hangi maden çıkarılır?

Kırşehir ili, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde konumlanmıştır. İl, doğu ve güneydoğuda Nevşehir, güneyde Niğde ve Aksaray, batı ve güneybatıda Ankara, kuzeybatıda Kırıkkale, kuzey ve kuzeydoğuda Yozgat ilçeleri ile çevrelenmektedir.

Jeolojik Yapı: Kırşehir, Orta Anadolu’da yer alan Sulakyurt, Yozgat, Sivas, Kayseri, Ulukışla, Niğde, Şereflikoçhisar ve Kırıkkale yerleşim merkezleri arasında bulunan üçgen şekilli bir alanda yer alan magmatik ve metamorfik kayaçların yüzeylediği Orta Anadolu Kristalen Karmaşığı içinde yer almaktadır. Bu karmaşık, metamorfik, magmatik ve ofiyolitik kayaçlardan oluşmaktadır. Metamorfik kayaçlar, karmaşığın en yaşlı birimini oluşturur ve Kırşehir’in kuzeyinde yüzeylenir. Plütonik kayalar ise temele ait metamorfik birimler ile ofiyolitleri sıcak dokanaklarla keser. Bu kayalar arasında Baranadağ Granitoyidi, Buzlukdağ ve Çayağzı Siyenitoyidleri ile Kötüdağ Volkaniti tipik örneklerdir.

Doğal Kaynaklar: Kırşehir'de çeşitli madenler bulunmasına rağmen bunların ekonomik açıdan değeri düşüktür. İlde en önemli madenler demir, florit, mermer ve kayatuzudur. Demir kaynakları Merkez ve Kaman ilçelerinde bulunurken, florit yatakları Merkez, Çiçekdağı ve Kaman ilçelerinde yer alır. Merkez ilçe Kaman ve Mucur dolaylarında oniks mermer yataklarına sahiptir. Kırşehir'de ekonomik açıdan önem taşıyan doğal kaynaklardan biri de kayatuzudur. İldeki en zengin tuz yatakları, Tepesidelik ve Sekili bölgelerinde bulunmaktadır. Ayrıca Çiçekdağı ilçesindeki 60.000 ton rezervli linyit yatakları, yerel gereksinimleri karşılayacak boyuttadır. Tuğla-Kiremit hammadesi ise Çiçekdağı ve Akçakent ilçelerinde bulunmaktadır.

Kırşehir'de ayrıca, mikronize kalsit üretimine olanak sağlayan iri kalsit kristalli masif kireçtaşları Bozçaldağ kuzeyinde bulunur. Mikronize kalsit, diş macunundan boya sanayine, aşındırıcı malzemelerden tekstil ve ciklet sanayine kadar birçok alanda kullanılmaktadır.

Jeotermal enerji kaynakları bakımından zengin olan Kırşehir'de, Terme, Savcılı, Karakurt, Mahmutlu ve Bulamaçlı bölgelerinde kaplıca, kaplıca tesisleri ve sera ısıtmasında kullanılabilen sıcak su kaynakları bulunmaktadır. Özellikle Terme jeotermal alanında yapılan sondajlarla 45.15 MW termal güce sahip jeotermal enerji üretimi gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında diğer jeotermal alanlarda da çeşitli sıcaklık ve debi değerlerine sahip kaynaklar elde edilmiştir.

Kırşehir'de maden var mı?

Kırşehir'de çeşitli maden rezervlerine ilişkin önemli veriler açıklandı. İşte detaylar:

Altın (Au): Merkez-Terziali Sahası: Tenör: 1.1 gr/ton Au, Rezerv: 2.227.160 ton görünür+muhtemel+mümkün rezerv.
Kaman-Savcılı Sahası: Tenör: 0.8 gr/ton Au, Rezerv: 428.000 ton görünür+muhtemel rezerv.
Çimento Hammaddeleri (Çmh)
Kaman-Meşeköy Sahası: Kalite: Killi kalker, Rezerv: Büyük potansiyel.

Demir (Fe): Merkez-Aşılımbel Zuhuru: Tenör: % 15-27 Fe, % 4-8 Mn ve 5.5-24 SiO2, Rezerv: 1.402.000 ton muhtemel+mümkün rezerv.
Merkez-Karakurt Sahası: Tenör: % 24-31 Fe, % 6-16 Mn ve % 8-14 SiO2, Rezerv: 1.520.000 ton görünür+muhtemel.
Kaman Sahası (Karataş Burnu, Hirfanlı Köyü, Barıtaş Sırtı, Bugüz) Zuhurları: Tenör: % 20-55 Fe, Rezerv: 408.000 ton görünür+muhtemel rezerv.
Kaman-Durmuşlu Sahası: Tenör: % 52 Fe, Rezerv: 78.000 ton görünür + muhtemel rezerv.

Feldispat (Fld): Kaman İlçesi Hamitköy, Darıözü Köyü ve Kortumdağı Yatağı: Tenör: Siyenitlerde toplam alkali (K2O+Na2O) oranı % 10.76-10.89, fonolitlerde % 14.17-14.53. Rezerv: İl genelinde 38.825.000 ton görünür siyenit ve 567.300 ton görünür fonolit rezervi.

Florit (F): Kaman-Karahıdır, Bozada Sahaları: Tenör: Florit, kalsit, barit ve kuvars,%20-70CaF2, Rezerv: 21.500 ton mümkün rezerv.
Diğer sahalarda da çeşitli rezervler bulunmaktadır.

Kalsit (Cc): Kaman Sahası, Tenör: % 98.00 CaCO3.
Kireçtaşı (Kçt): Kırşehir Seker Fabrikası'na ait yatak, Tenör: % 98.2 CaCO3.
Kuvars (Q): Çeşitli sahalarda, Tenör: % 90-97 SiO2, % 0.7-0.96 Fe2O3, Rezerv: 9.634 ton mümkün rezerv.
Mermer (Mr): Kaman-KAMAN GRANİTİ, Kalite: Granit, granodiyorit ve kuvars monzonit karakterini gösterir. Sertliği 6-7, yoğunluğu 2.73 g/cm3, porozitesi % 0.806, Rezerv: 100.000.000 m3 jeolojik rezerv.
Tuğla-Kiremit (TğKi): Çiçekdağı, Kaman ve Boztepe Sahaları, Rezerv: 1.776.640 ton muhtemel rezerv.
Vollastonit: Kaman-Savcılı Sahası, Tenör: % 45.5 SiO2; % 44.30 CaO ve % 6.25 Ateşte kayıp (düşük kalite), Rezerv: 31.500.000 ton rezerv.

Kaynak: Haber Merkezi