Kıpçaklar, Türk tarihinde uzun bir geçmişe sahip olan ve Orta Asya'nın önemli Türk boylarından biri olarak bilinirler. Ancak günümüzde Kıpçaklar hakkında pek bilgi sahibi olmayanlar, bu Türk boyunun kim olduğunu ve nerede yaşadığını merak ederler. İşte, Kıpçak Türkleri'nin kimlikleri ve yaşadıkları bölgelere dair cevaplar...

Kıpçaklar kimdir?

Kıpçaklar, 9-11. yüzyıllar arasında tarih sahnesine çıkmış, önceleri Orta Asya'dan Urallar'a geçerek burada üstünlük kurmuş Türk kavimlerindendir. İrtiş boylarında Kimeklerle iç içe yaşayan ve zamanla geniş bir coğrafyaya yayılan Kıpçaklar, Moğol istilasından önce Siriderya, İdil ve Don nehirleri arasında, Kafkas ve Kırım dağları etrafında, Hazar'ın kuzey düzlüklerinde ve bugünkü Kazakistan'ın orta ve kuzeybatı kısımlarında yaşamışlardır. Çoğunlukla Kumanlar adı altında da anılan Kıpçaklar, ticari, askeri ve ekonomik ilişkileriyle bilinirler.

Kıpçak Türkleri nerede yaşar?

Kıpçaklar, geniş bir coğrafyada yaşamış bir Türk boyudur. Başlangıçta Orta Asya'dan yola çıkıp, Urallar'a, oradan da Siriderya boylarına ve Oğuzlarla yan yana geniş bir alana yayılmışlardır. Moğol istilası öncesinde ve sonrasında, Deşt-i Kıpçak olarak adlandırılan ve Çin'den Don nehri boyunca, Ural'dan Karadeniz'e kadar uzanan geniş bir alanda etkin olmuşlardır. Bu coğrafyada, 13. yüzyıla kadar büyük bir hareketlilik içinde olan Kıpçaklar, Avrasya bozkırlarında, Balkanlar'da ve hatta Doğu Avrupa'nın bazı bölümlerinde yaşamışlar ve etkili olmuşlardır. Tarih boyunca, komşu devletlerle karmaşık ilişkiler içinde bulunmuşlar, bazen korkulu düşman bazen de güvenilir müttefik olarak görülmüşlerdir.

Kaynak: Haber Merkezi