Kilis, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla dikkat çeken bir şehir olmasının yanı sıra, maden potansiyeliyle de ön plana çıkmaya başladı. Kilis'te hangi maden çıkarılır? Kilis'te maden var mı? İşte merak edilenler haberimizde yer alıyor...

Kilis'te hangi maden çıkarılır?

Kilis ili, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Güneybatısında yer alan bir sınır ilidir. İl, maden kaynakları bakımından çok zengin potansiyele sahip değildir. Ancak, il ve yakın çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda fosfat, manganez ve demir oluşumlarına rastlanmıştır.

Fosfat Oluşumları: Musabeyli ilçesinde yer alan fosfat yatakları glokoni tipi sedimanter yataklardır. Boğazkerim ve Fericek yörelerindeki fosfat sahalarında %3.40 ile %13 P2O5 tenörlü 20.970.750 görünür+muhtemel rezerv tespit edilmiştir. Bu yataklar geçmiş yıllarda işletilmiştir.

Demir Oluşumları: Musabeyli-Dostallı, Karabolluk demir yatağında ortalama %47 Fe, %20.1 SiO2 içerikli 103.000 ton görünür+muhtemel rezerv belirlenmiştir.

Manganez Oluşumları: İl genelinde çok sayıda manganez yatak ve zuhurları bulunmaktadır. %Mn içerikleri 13 ile 49 arasında değişen bu yatak ve zuhurların toplam görünür+muhtemel rezervi 330.230 tondur.

Kilis'te maden var mı?

Kilis ili, önemli maden yataklarına ev sahipliği yapıyor. İldeki fosfat yatakları, Kilis-Boğazkerim ve Fericek Glokonili fosfat sahalarında bulunuyor. Tenörü %3,40 ila %13 P2O5 arasında değişen bu yatakların toplam rezervi 17.471.750 ton görünür ve muhtemel rezervden oluşuyor. Ayrıca, Boğazkerim sahasında 3.500.000 tonluk potansiyel rezerv bulunmaktadır. Boğazkerim sahası geçmiş yıllarda işletilmiştir.

Demir yatakları ise Musabeyli-Dostallı ve Karabolluk bölgelerinde yer alıyor. Demirin tenörü %47 Fe ve %20,1 SiO2'dir. Bu bölgelerdeki demir rezervi ise 103.000 ton görünür ve muhtemel rezervden oluşmaktadır.

Manganez yatakları ise Musabeyli-Dostallı, Y.Kalecik, Kocamustafapaşa, Karadut, Burunsuzlar, Beleken ve Kale Mahallesi sahalarında bulunmaktadır. Tenörü %13 ila %49 arasında değişen manganez yataklarının toplam rezervi 330.230 tondur.

Kaynak: HABER MERKEZİ