Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, osteoporoz yani kemik erimesi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Kemik erimesinin, kemiğin yapısındaki değişimler sonucu kırılganlığının artması durumu olduğunu belirten Dr. Bozkurt, osteoporozun birçok tipi ve nedeni olduğunu ancak en sık menopoz sonrası kadınlarda görülen "postmenopozal tipiyle" karşılaştıklarını söyledi.

Dr. Bozkurt, kemik erimesinin kişinin yaşam kalitesini bozan ve sağlığını tehdit eden bir durum olduğunu vurgulayarak hastalığın belirtilerini açıkladı. Hastalığın sinsi bir seyir izlediğini ve erken dönemde belirgin bir klinik bulgu vermediğini ifade eden Dr. Bozkurt, genellikle küçük travmalar sonrası kırıkların oluşmasıyla ortaya çıktığını belirtti. Özellikle omurga, kaburga, kalça ve el bileğinde gelişen kırıkların bu durumu gösterebileceğini dile getirdi.

KEMİK KIRIKLARI İHTİMALİNE DİKKAT

Ani başlayan şiddetli sırt ağrısının ve özellikle gece ağrısının kemik kırıkları için uyarıcı bir işaret olduğunu vurgulayan Dr. Bozkurt, özellikle kalça kırıklarının komplikasyon riskinin yüksek olduğunu ve hastaların bu kırıklar sonrasında yatağa bağımlı kalma riskinin arttığını belirtti. Erken önlem almanın önemine değinen Dr. Bozkurt, menopoza giren kadınlarda osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde kalsiyum, D vitamini takviyesi gibi yöntemlerin etkili olduğunu belirtti.

Kadınlarda menopoza girme yaşı ortalama olarak 46-51 yaş arasında değiştiğini ifade eden Dr. Bozkurt, erken menopoza giren kadınların kemik erimesi riskinin arttığını söyledi. Bu nedenle, erken menopoz belirtileri gözlemlendiğinde bir doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Dr. Bozkurt, kemik erimesinin erken tespit edilmesinin kırıkların önlenmesi açısından önemli olduğunu belirterek, menopoza giren kadınların kan tahlilleri ve kemik ölçümlerini yaptırmaları ve düzenli olarak takip edilmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Canan Kaya