Karabük, Türkiye'nin zengin maden potansiyeline sahip bölgelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Son zamanlarda ise vatandaşlar, bu bölgede hangi madenlerin çıkarıldığına dair merak içindeler. Karaman'da hangi maden çıkarılır? Karaman'da maden var mı? Karabük’ün maden potansiyeli ve çıkarılan madenlerle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak, bu konudaki merakı gidermek için detaylı bir araştırma yapıldı. İşte, Karabük’teki madencilik faaliyetleri hakkında merak edilenler ve tüm detaylar...

Karaman'da hangi maden çıkarılır?

Karaman ili, İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, Konya-İçel-Antalya illeri arasında konumlanmış önemli bir ticaret, kültür ve sanat merkezidir. Genellikle ova görünümünde olan il, maden çeşitliliği ve potansiyeli açısından fazla bir zenginliğe ve çeşitliliğe sahip değildir. Bununla birlikte, Ermenek ve Karapınar ilçelerinde bulunan linyit sahaları başlıca yer altı zenginlikleridir.

Neojen çökel birimleri içinde bulunan Ermenek-Taştepe sahasında yüksek kalori değerine sahip 5.918.000 ton toplam rezerv, Ermenek sahasında da 3262 Kcal/kg kalori değerine sahip 1.700.000 ton muhtemel rezerv bulunmaktadır ve bu sahalarda üretim yapılmaktadır. Ayrıca, Genel Müdürlüğün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda endüstriyel hammadde kaynakları olarak talk, kum-çakıl ve barit oluşumları ile metalik madenlerden alüminyum, bakır-kurşun-çinko ve manganez cevherleşmeleri tespit edilmiştir. Ancak, bu cevherleşmelerin çoğunun küçük boyutlu zuhurlar şeklinde olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca, il genelinde büyük bir mermer potansiyeli bulunmakta olup, Genel Müdürlük tarafından envanter çalışması yapılmaktadır. Bakır-kurşun-çinko cevherleşmeleri Sarıveliler ilçesinde, alüminyum cevherleşmesi ise Ayrancı ilçesinde yer almaktadır. Manganez zuhurları ise Kazımkarabekir ve Merkez ilçelerinde gözlenmektedir; geçmiş yıllarda Merkez-Taşkale zuhurundan manganez cevheri üretilmiştir. Kazımkarabekir ve Ayrancı ilçelerinde ayrıca sırasıyla barit ve talk oluşumlarına da rastlanmaktadır.

Karaman'da maden var mı?

Aluminyum (Al) Zuhuru Ayrancı-Çatmakaya'da
Tenör: Rezervlerde geçmiş yıllarda 820.700 ton üretim yapılmıştır.

Bakır-Kurşun-Çinko (Cu-Pb-Zn) Zuhurları Sarıveliler-Göktepe, Muzvadi ve Evliyatepe'de
Tenör: % 10 Zn, % 13 Pb (Göktepe); % 5 Zn ve % 3-4 Pb (Muzvadi)
Rezerv: Zuhur olduğundan rezerve yönelik çalışma yok.

Barit (Ba) Zuhurları Kazımkarabekir-Alanözü, Başkışla ve Habiller'de
Tenör: % 86.84 BaSO4 (Alanözü)
Rezerv: Zuhur olduğundan rezerve yönelik çalışma yok.

Kum-Çakıl (Kcm) Zuhuru Merkez-Kürtderesi'nde
Tenör: İyi kalite
Rezerv: -

Mangan (Mn) Zuhurları Taşkale ve İlistre'de
Tenör: -
Rezerv: Taşkale'den geçmiş yıllarda 500 ton cevher çıkarılmış olup halen 500 ton kadar cevher bulunmaktadır.

Manyezit (Mag) Zuhurları Sodur Sahaları'nda
Tenör: % 45.36 MgO
Rezerv: 140.206 ton görünür rezerv.

Talk (Talk) Zuhurları Ayrancı-Melikli, Üçharman'da
Tenör: % 53-57 SiO2, % 25-40 MgO, % 7-10 Fe2O3
Rezerv: Zuhur olduğundan rezerve yönelik çalışma yok.

Kaynak: HABER MERKEZİ