Karadeniz'in eşsiz Lezzeti: Laz Böreği
Malzemeler:
- 1 paket baklavalık yufka (42 adet)
- Sıvı yağ
- 250g tereyağı
Muhallebisi İçin:
- 2 adet yumurta
- 4 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı karabiber
Şerbeti İçin:
- 2,5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Yapılışı:
- İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Geniş bir tencereye şeker ve suyu alarak şeker eriyene kadar karıştıralım. Şeker eridikten sonra kaynamaya bırakıp yaklaşık 15 dakika boyunca şerbeti kaynatalım.
- Şerbet kaynadıktan sonra içine yarım limon suyunu ekleyelim ve yaklaşık 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
- Şerbet soğurken muhallebi için bir tencereye yumurtaları alarak tel çırpıcı ile iyice çırpalım. Aynı tencereye sütü yavaşça ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
- Un, nişasta, şeker, vanilya ve karabiberi ilave edip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım. Ardından ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.
- Pişen muhallebiyi ocaktan alalım ve daha hızlı soğuması için ayrı bir kaba alarak üzerini streç filmle kaplayalım. Böylece muhallebi soğurken üzerine zarar gelmez.
- Baklavalık yufkaları tezgaha alarak kullanacağınız fırın kabının boyutunda keselim. Yufkaların kurumaması için üzerini nemli bir bezle örtelim.
- Fırın kabını sıvı yağ ile hafifçe yağlayalım. Sonrasında 3 adet baklavalık yufkayı fırın kabına yerleştirelim ve her birinin arasına erimiş tereyağını sürelim. Bu işlemi toplam 21 yufka için uygulayalım, ancak en üst katın üzerine tereyağı sürmeyin.
- Soğuyan muhallebiyi yufkaların üzerine yayalım.
- Üzerine tekrar 21 yufka olacak şekilde aynı işlemi uygulayarak katları tamamlayalım. En son katın üzerine bolca tereyağı sürmeyi unutmayalım.
- Hazırladığımız böreği önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri güzelce kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirelim.
- Fırından çıkan sıcak böreğin üzerine soğumuş şerbeti gezdirelim ve en az 2 saat dinlendirmeye bırakalım.
- Şerbetini güzelce çeken böreği keserek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun! Bu nefis Laz böreği tarifi ile misafirlerinizi ve sevdiklerinizi mutlu edeceksiniz.
Kaynak: Haber Merkezi