Karadeniz'in eşsiz Lezzeti: Laz Böreği

Malzemeler:

  • 1 paket baklavalık yufka (42 adet)
  • Sıvı yağ
  • 250g tereyağı


Muhallebisi İçin:

  • 2 adet yumurta
  • 4 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı karabiber

Şerbeti İçin:

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Yapılışı:

  • İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Geniş bir tencereye şeker ve suyu alarak şeker eriyene kadar karıştıralım. Şeker eridikten sonra kaynamaya bırakıp yaklaşık 15 dakika boyunca şerbeti kaynatalım.
  • Şerbet kaynadıktan sonra içine yarım limon suyunu ekleyelim ve yaklaşık 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
  • Şerbet soğurken muhallebi için bir tencereye yumurtaları alarak tel çırpıcı ile iyice çırpalım. Aynı tencereye sütü yavaşça ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
  • Un, nişasta, şeker, vanilya ve karabiberi ilave edip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım. Ardından ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.
  • Pişen muhallebiyi ocaktan alalım ve daha hızlı soğuması için ayrı bir kaba alarak üzerini streç filmle kaplayalım. Böylece muhallebi soğurken üzerine zarar gelmez.
  • Baklavalık yufkaları tezgaha alarak kullanacağınız fırın kabının boyutunda keselim. Yufkaların kurumaması için üzerini nemli bir bezle örtelim.
  • Fırın kabını sıvı yağ ile hafifçe yağlayalım. Sonrasında 3 adet baklavalık yufkayı fırın kabına yerleştirelim ve her birinin arasına erimiş tereyağını sürelim. Bu işlemi toplam 21 yufka için uygulayalım, ancak en üst katın üzerine tereyağı sürmeyin.
  • Soğuyan muhallebiyi yufkaların üzerine yayalım.
  • Üzerine tekrar 21 yufka olacak şekilde aynı işlemi uygulayarak katları tamamlayalım. En son katın üzerine bolca tereyağı sürmeyi unutmayalım.
  • Hazırladığımız böreği önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri güzelce kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirelim.
  • Fırından çıkan sıcak böreğin üzerine soğumuş şerbeti gezdirelim ve en az 2 saat dinlendirmeye bırakalım.
  • Şerbetini güzelce çeken böreği keserek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun! Bu nefis Laz böreği tarifi ile misafirlerinizi ve sevdiklerinizi mutlu edeceksiniz.

Kaynak: Haber Merkezi