2023 yılı Ekim ayında başlayan Avrupa Birliği'nin (AB) Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) geçiş süreci, 31 Aralık 2025'e kadar devam edecek. Bu mekanizma, Türk sanayicilerinin temiz üretim yöntemlerini benimsemeleri için güçlü bir teşvik unsuru olabilir ve AB pazarında daha rekabetçi hale gelmelerine yardımcı olabilir.

Egeli ihracatçılar, CBAM'ın Türk sanayicileri için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyor. Dünya genelinde önde gelen çevre ve karbon piyasaları konferansı Carbon Forward, ilk kez Türkiye'de İzmir'de düzenlendi ve iklim ve sürdürülebilirlik paydaşlarını bir araya getirdi. Carbon Forward 2024 yılında Singapur, İzmir, Londra ve Toronto'da konferanslarını gerçekleştirecek.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Carbon Forward Türkiye Konferansı'nda yaptığı konuşmada, AB ile ticarette önemli bir paya sahip sektörlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Eskinazi, AB'nin Yeşil Mutabakatı sürecinde önemli olan unsurlardan birinin de CBAM olduğunu ifade etti.

Başkan Eskinazi, CBAM'ın Türk ihracatçıları için bazı zorlukları da beraberinde getirebileceğine dikkat çekti. Bunlar arasında maliyetlerin artma potansiyeli ve idari yüklerin artması gibi konular yer alıyor. Ancak, CBAM'ın Türk sanayilerinin daha temiz üretim yöntemlerini benimsemeleri için bir teşvik unsuru olabileceğini de belirtti. Bu sayede, işletmeler karbon ayak izlerini azaltan yeni teknolojilere ve süreçlere yatırım yapabilirler.

Başkan Eskinazi, CBAM'ın Türk ihracatının rekabet gücünü artırabileceğini ancak aynı zamanda işletmelere ek maliyet ve idari yük getirebileceğini vurguladı. Bu durumun Türkiye'deki istihdamı ve ekonomik büyümeyi etkileyebileceğini söyledi.

Muhabir: İPEK KIRCA