Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozunun Ege Bölgesi'ni etkisi altına almasıyla birlikte, İzmir'de görüş mesafesinin düştüğü ve hava kalitesinin olumsuz etkilendiği belirtildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, çöl tozlarının her yıl mart sonu ve nisan ayında ortaya çıktığını ancak bu kez oldukça yoğun bir şekilde geldiğini ifade etti. Libya'da salı günü uçakların rötar yapmasının bile yoğunluğu gösterdiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının yaşam için olmazsa olmaz olduğunu vurguladı.

Afrika'dan gelen çöl tozu zaralı mı?

Prof. Dr. Yaşar, doğanın gübresi olarak adlandırdığı çöl tozlarının, yılda rüzgarlarla yaklaşık 2 milyar ton gibi devasa bir miktarı doğayı gübrelediğini ve yeşilliklerin oluşmasını sağladığını belirtti. Denizde yaşayan balıklar için de önemli olan çöl tozlarının, yaşam için gerekli olan besleyici elementler ve aminoasitler içerdiğini aktardı.

Bahar alerjisi olanları partikül tutucu maskeler kullanmaları konusunda uyardı. Çöl tozlarının olmadığı bir ortamda yağmurun da yağmayacağını belirten Prof. Dr. Yaşar, mart sonu ve nisan başında lodosun artmasıyla birlikte çöl tozlarının daha fazla taşındığını ve havanın ısınmasıyla doğanın uyanmaya başladığını dile getirdi. Mart sonu ve nisan ayının sonuna kadar etkili olan bu sürecin doğa için muhteşem bir olay olduğunu ancak insanları olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Ancak bu durumun önlemini almanın kolay olduğunu ve partikül tutucu maskelerin kullanılmasıyla sorunların azaltılabileceğini ifade etti.

Kaynak: DHA