İzmir'in Tire ilçesinde hayata geçirilen "Sürdürülebilir Tarım ile Kırsalda Kadın Liderler: Keten Döngüsü" projesi başarıyla tamamlandı. Proje, keten tarımını merkez alarak, kırsal bölgelerde kadın ve genç topluluk liderlerinin yetiştirilmesini ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltmayı hedefliyordu.
Döngü Kooperatifi tarafından Sabancı Vakfı Açık Çağrılı Hibe Programı desteğiyle yürütülen bu önemli projenin kapanış etkinliği, Tire'nin Kahrat Mahallesi'nde düzenlendi. Etkinlikte konuşan Döngü Kooperatifi Başkanı Zeynep Derece, tarımın ve kırsal kalkınmanın sürdürülebilirlik açısından kritik olduğuna dikkat çekerek, "Bitkinin en önemli özelliği susuz tarıma uygun olması, ilaçsız tarımının yapılabilmesi. 4 yıldır Kahrat mahallesindeyiz. Buraya Tire Belediyesi ile tohum geliştirme projesi için geldik. Köyü çok sevdik, burada kalmaya karar verdik. Keten bitkisini merkeze alarak kırsalda kadını güçlendirme projesiydi bu. Proje dahilinde 25 kadına 4 eğitim verdik." dedi.
Törenin sonunda, eğitimlere katılan kadınlara sertifika ve teşekkür belgeleri takdim edildi. Etkinlik çerçevesinde düzenlenen "Üretici Kadınlar Şenliği" ise renkli görüntülere sahne oldu. Kahratlı kadınlar, ürettikleri gıda ürünleri, el işleri ve yetiştirdikleri sebze-meyveleri sergileyip satışa sundu.
Proje süresince verilen eğitimlerde "kadının rolü", "iklim krizi", "kadın girişimciliği" ve "keten tarımı" gibi önemli konular ele alındı. Bu sayede kadınlar, hem sürdürülebilir tarımın önemini kavradı hem de kendi topluluklarında liderlik yapabilecek donanımlar kazandı.