İzmir ve çevresinde haziran ayından itibaren meydana gelen orman yangınlarında yaklaşık 17 bin hektar alanın zarar gördüğünü belirten TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mustafa Güleş, "Mega yangınlar olarak tanımlanan ve 10 bin hektarın üzerindeki alanları etkileyen, veya aynı bölgede birden fazla yangının neden olduğu yoğun duman ve hava kirliliği halk sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratacaktır. Ülkemizde mega yangınların sıklığı artarsa, orman-şehir sınırlarının yakınlaştığı ve nüfusumuzun yaşlandığı göz önünde bulundurulduğunda, halk sağlığını korumak yangın yönetiminin önemli bir bileşeni haline gelecektir" dedi.
Ekosistem ve tarım alanları vurgusu
Son dönemlerde Türkiye genelinde artan orman yangınları ve alınması gereken önlemler hakkında Türkiye Ormancılar Derneği ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ortak bir basın açıklaması yaptı. Haziran ayından itibaren özellikle Ege Bölgesi'nde görülen çok sayıda orman yangını hakkında bilgi veren Güleş, yanan bölgelerde sadece ağaçlar ve bitki örtüsünün değil, bu ekosistem ve tarım alanlarının tüm bileşenlerinin de yok olduğunu vurguladı.
18 sivil, 2 orman işçisi hayatını kaybetti
Güleş, Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) verilerine göre 1 Ocak-27 Ağustos 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde meydana gelen 2 bin 764 orman yangınında toplamda 20 bin 896 hektar alanın zarar gördüğünü belirtti. İzmir ve çevresindeki yangınlarda Selçuk, Çeşme, Bergama, Manisa ve diğer bölgelerde toplamda 17 bin hektar alanın yandığını ve bu olaylarda 18 sivil vatandaşın ve 2 orman çalışanının hayatını kaybettiğini ifade etti.
"Yangın eylem planı hazırlanmalı"
Güleş, orman yangınlarının yaklaşık yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu belirterek, 2024 yılında yangınların sayısının 2023 yılına göre önemli ölçüde arttığını söyledi. Yangınlara müdahale çabalarına rağmen, mevcut hazırlıkların yetersiz olduğunu belirten Güleş, yangın risklerini ve olası zararları azaltmak için tüm ilgili kurumların iş birliğiyle iklim değişikliği senaryolarını da dikkate alarak kapsamlı yangın eylem planlarının hazırlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, orman içi izinlerin kapsamlarının daraltılması, enerji nakil hatlarının özel bakımlarının planlanması ve atıkların önlenmesi gibi önlemlerle ilgili kağıt üzerindeki kararların uygulanması gerektiğine dikkat çekti.