Yamanlar Dağı’ndaki büyük orman yangını, bölgedeki arazinin çıplak kalmasına neden oldu ve bu durum sel riskini artırdı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, "İklim değişikliği nedeniyle sıcaklıkların artması ve kuraklığın şiddetlenmesi, orman yangınlarının sıklığını artırdı. Son yaşanan büyük yangın sonucunda geniş bir alan tahrip oldu ve geriye çıplak bir arazi kaldı. Bu nedenle önceliklerimiz arasında, zarar gören alanların yeniden ağaçlandırılması yer alıyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, bu konuda derhal etüt çalışmalarına başladı. Ancak, önemli olan yangından zarar gören sahalara farklı yaklaşımlar geliştirmek. İklim kriziyle mücadelede, 'su hasadı' gibi eski yöntemlere geri dönmeliyiz. Bu yöntem, yağış sonrası suyun yüzeysel akışını yavaşlatır, depolar ve bitkilerin kullanımına sunar. Bu tür yöntemlerle toprağın yeniden canlandırılması ve hem ormancılığa hem de tarıma kazandırılması amaçlanıyor" dedi.
Çıplak arazi sel riskini artırıyor
Prof. Dr. Eşen, yangının ardından çıplak kalan arazinin sel riskini artırabileceğini belirtti. "Yangın sonrası bitki örtüsünün yok olması, yağışların yüzeysel akışını durduracak bir engel bırakmıyor. Bu durum, kış aylarında sel olaylarının meydana gelme riskini artırabilir. Ancak, su hasadı yöntemleri bu riski azaltabilir. Bu yöntemler, yağış sonrası oluşan yüzeysel akışı yavaşlatarak, suyu depolayarak sel oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir" şeklinde konuştu.
Yanan alanlarda hangi ağaç türü olmalı?
Yanan alanlarda kullanılacak ağaç türleriyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Eşen, "Yöremize uygun ve geniş yapraklı türlere öncelik vermek, yangına karşı daha dirençli ağaçlar yetiştirmemize yardımcı olacaktır. Ilgın, erguvan, çitlembik, sandal, keçiboynuzu, meşe, dar yapraklı dişbudak, akasya ve iğde gibi kuraklığa dayanıklı doğal türler mevcut. Ayrıca, ağaçlandırma sırasında yangın emniyet şeritleri ve malç kullanımı gibi önlemler, yangının yayılma hızını azaltabilir ve toprak nemini koruyarak bitki büyümesini destekleyebilir" dedi.
Yangına dirençli ormanlar için yeni yöntemler
İKÇÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Toprak, küresel iklim değişikliğinin kuraklıkları artıracağına dikkat çekti ve "Kuraklık nedeniyle mevcut ağaçlandırmalarda bazı sorunlar yaşanıyor. 'V şeklinde mikro havzalar' yöntemiyle bu sorunları aşmak mümkün. Bu yöntemle elde edilen başarı oranı, geleneksel yöntemlerle elde edilen başarıdan çok daha yüksek. Bu tür yöntemlerle, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yangınlardan zarar gören alanlarda etkili bir şekilde yeniden ağaçlandırma yapabiliriz ve yangına dirençli ormanlar oluşturabiliriz" ifadelerini kullandı.