İzmir Körfezi'nde kötü koku ve balık ölümleri devam ediyor. Bayraklı ilçesi Turan Sahili'nde 20 Ağustos'ta başlayan balık ölümleri ve yayılan kötü kokunun ardından, sorunun kaynağını bulmak ve kirliliği engellemek amacıyla başlatılan çalışmalar sürüyor. Bugün, Konak ilçesi Pasaport iskelesi önünde denizin renginin kahverengiye döndüğü ve yüzeyde ölü balıkların olduğu gözlemlendi.
Bölgede yoğun bir kötü koku hissedilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri temizlik çalışmalarına devam etti.
Neler olmuştu?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümleri nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (İZSU) 1,8 milyon lira ceza verdi.
Bakanlık, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İZSU'ya bağlı Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesislerinin "çevre mevzuatında belirtilen standartların üzerinde" kirli suyu körfeze boşalttığını belirtti. Açıklamada ayrıca, "İzmir Körfezi'nde kirliliğe neden olan sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu" ifadeleri kullanıldı.
Erdoğan'dan İzmir Belediyesi'ne Eleştiri
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İzmir Belediyesi'ni yöneten CHP'yi eleştirerek, "Yönettikleri şehirlerde çevre yağması almış başını gidiyor. İzmir Körfezi'nde kirlilik sebebiyle balıklar nefes alamıyor, bırakın insanları" dedi.
Bakan Kurum: "İzmir Körfezi Ölmektedir"
Çevre Bakanı Murat Kurum, son haftalarda balık ölümleriyle gündeme gelen İzmir Körfezi'nde "çevre felaketi" yaşandığını belirterek, "İzmir Körfezimiz, karadan gelen kirlilik nedeniyle artık nefes alamamaktadır. Balıklarımız toplu ölümler yaşamaktadır. Üzülerek söylüyorum. Denizdeki, atıksu kaynaklı amonyak miktarı, olması gerekenden tam 50 kat daha fazladır" ifadelerini kullandı.
Kurum, bunun evsel ve endüstriyel atıkların suya arıtılmadan deşarj edilmesinden kaynaklandığını vurgulayarak, "Bugün Körfez’de yaşanan, tam anlamıyla büyük bir çevre felaketidir. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen çökme noktasına gelmiştir; İzmir Körfezi ölmektedir. Bu güzelim denizin bu hale gelmesinin sorumluları; seçim meydanlarında 'İzmir Körfezi’nde yüzeceğiz' diyen ama görevdeyken Körfez için tek bir adım atmayanlardır" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Tepki
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bakan Kurum'un açıklamalarına tepki göstererek, "Sayın Bakan, bir muhalefet partisi il başkanı gibi basın toplantısı yaparak, yerel yönetimlerimizi hedef göstermektedir" dedi. Tugay, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Eğer bundan haberi yoksa kendisini bilgilendirenlerin doğruluğunu sorgulamalıdır. Eğer biliyor da bu toplantıyı İzmir’i temsilen yurtdışında olduğum bir güne denk getiriyorsa bu da manidardır" ifadelerini kullandı.
Daha önce düzenlediği basın toplantısında ise Tugay, "Körfezimiz maalesef ağır bir kirlilik yükü altında ve bunun yarattığı sonuçları yaşıyoruz" diyerek, kirliliğin önlenmesi ve denetlenmesinde yetki ve sorumluluğun önemli kısmının bakanlıklarda olduğunu belirtmişti. Ayrıca, "Grafikler, son 10 yılda problemin hızlı şekilde arttığını gösteriyor" şeklinde konuşmuş ve İZSU’nun Sasalı ve Narlıdere’deki arıtma tesislerinin bakanlık tarafından "sürekli ve düzenli olarak" kontrol edildiğini söylemişti.
Balık Ölümleri ve Kirliliğin Yayılması
20 Ağustos'ta İzmir'in Bayraklı ilçesinde sahile ölü balıkların vurmasının ardından, körfezde deniz suyunun renginin kahverengi ve yeşile döndüğü gözlemlenmişti. Kıyılarda ağır bir kokuya neden olan sorun, daha sonra Karşıyaka ve Bostanlı sahiline kadar yayılmıştı.
Bakanlığın İncelemeleri ve Sonuçları
Çevre Bakanı Murat Kurum, TÜBİTAK Marmara Gemisi'nde "İzmir Körfezi Bilim Kurulu Heyeti" üyeleriyle yaptığı incelemenin ardından, "Denizdeki oksijen seviyesi litre başına 6 miligram olması gerekirken, bu seviye 1,8’e, yer yer 0’a kadar düşmüş durumda" dedi. Ayrıca, İzmir Körfezi'nin bazı bölgelerinde "yaşam kalmamıştır" diyerek, balık ölümlerinin oksijensizlikten kaynaklandığını belirtti.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, kirliliğin gözlendiği su ve balıklardan numune alarak inceleme başlatmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri de denizde temizlik çalışmaları yapmıştı. Çevre Bakanlığı İl Müdürlüğü ise kirlilik kaynağının tespiti için çalışmalara başlamış, ilgili birimlerin denize dökülen derelerle atık su kaynaklarında incelemeler yapacağı açıklanmıştı.
Bakanlık, Murat Kurum ve Bilim Kurulu üyelerinin 5 Eylül'de balık ölümlerinin yaşandığı denizde incelemelerde bulunacağını duyurmuş, TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi'nin de İzmir Körfezi'nde araştırmalar yapacağı bildirilmişti.