Küreselleşen dünyada ticaretin rolü giderek artıyor ve bu, pek çok kişinin ithalat ve ihracat kavramları hakkında daha fazla bilgi edinme isteğini beraberinde getiriyor. İşte, bu merakın karşılığını bulacağınız bir haberle karşınızdayız. İthalat nedir? İhracat nedir? İthalat ve İhracatı nasıl karıştırmam?yanıtlar haberimizde....

İthalat nedir?

İthalat veya dışalım, yurt dışında üretilen malların, yerli alıcılar tarafından satın alınmasıdır. Bu, bir ülkenin dış ticaret dengesinde önemli bir rol oynar ve ihracatın karşıtıdır. İthalat, bireyler, şirketler, kamu iktisadi kuruluşları veya devlet tarafından gerçekleştirilebilir.

İthalat, bir ülkede üretilen bir malın veya hizmetin başka bir ülke tarafından satın alınması anlamına gelir. Dolayısıyla, ithalat ile ihracat aynı anda gerçekleşen bir olaydır; bir ülke ithalat yaparken, diğer bir ülke de ihracat yapmış olur.

İthalat yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, yapılan ithalatın ihracattan fazla olmamasıdır. Aksi halde, cari açık oluşur ki bu da ekonomik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, cari işlemlerde denge önemlidir ve gözetilmelidir.

Türkiye'nin Nisan 2023'te en fazla ithalat yaptığı ülkeler sırasıyla Rusya, Çin, Almanya, İtalya ve ABD'dir. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise Almanya, ABD, Irak, İtalya ve Birleşik Krallık olarak sıralanıyor.

İthalatın gerçekleşmesi için malın bedeli ve varsa gümrük bedeli, gümrük ve kambiyo rejiminin esaslarına göre ödenerek tamamlanır. İthalatın tabi olduğu kurallar her yıl belirlenerek duyurulur. İthalat işlemleri, genellikle "serbest dolaşıma giriş rejimi" adı verilen gümrük mevzuatı çerçevesinde yapılır.

İhracat nedir?

İhracat ya da dışsatım, bir malın veya hizmetin yurt dışındaki alıcılara satılmasıdır. Devletler, tüzel kişilikler ve gerçek kişilikler tarafından gerçekleştirilir. İthalatın karşıtıdır ve dış ticaret dengesini oluşturan etkenlerden biridir.

İhracatın, ekonomik gelir elde etmek başta olmak üzere devletler ve şirketler için birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlardan bir kısmı şu şekildedir:

Üretim Operasyonları Kurma Maliyetinin Azaltılması: Diğer ülkelerde üretim operasyonları kurulması maliyeti ortadan kaldırılmaktadır. Bir ülkede üretilen mal ve hizmetler, ulaşım yoluyla diğer ülkelerde de kullanılabilmektedir.

Deneyim Eğrilerinden Yararlanma ve Ürün Geliştirme Yeteneğinin Artırılması: Uluslararası pazarların şartları incelenmekte ve elde edilen sonuçlar iç piyasa başta olmak üzere birçok alanda değerlendirilebilmektedir.

Konum Ekonomilerinin Oluşmasına Katkıda Bulunma: Konum ekonomilerinin oluşmasına katkıda bulunulmakta ve değer zincirleri oluşturulmaktadır.

Doğal Avantajların Kullanımı: Bazı ürünleri üretmekte doğal avantajlara sahip olan ülkeler, düşük seviyede risk ve yüksek olmayan bir yatırımla bu avantajlarını satış getirisine çevirebilmektedir.

Temel Yetkinliklerin Oluşturulması ve Üretim Kontrolünün Uygulanması: Temel yetkinliklerin oluşturulması sağlanmakta ve üretim kontrolünün uygulanmasına katkıda bulunulmaktadır.

İhracat en basit ifade ile, Türkiye’den yurt dışına mal veya hizmetlerin döviz karşılığında sevkidir. Başka bir ifade ile dış satım olarak tanımlanan bu ticaret şekli ithalat ile karşılaştırılarak söz konusu ülkenin dış ticaret dengesini oluştururlar.

Ülke sınırları içerisinde vücut bulan ticaret ne kadar artarsa artsın o ülkenin nüfusu, coğrafyası, sosyoekonomik durumu ve benzeri koşullar nedeniyle sınırlı ve içe dönük olarak ülke refahını etkilemektedir. Ancak, uluslararası ticaret, özellikle ihracat eklenerek, ülke vatandaşlarının refahı için daha dinamik ve pozitif bir etkiden bahsedilebilir.

Bu durumda ekonomik refah açısından bir ülkenin ihracatı ne kadar yüksek hacimli ise;

  • O ülkenin dışa bağımlılığı
  • İstihdamı
  • Döviz rezervi
  • Para biriminin konvertibilitesi

O derecede önemli ve olumlu oranda etkilenecektir demektir.

İthalat ve İhracatı nasıl karıştırmam?

İthal kavramının içerisinde bulunan "AL" kelimesi, alım anlamını taşıdığını hatırlatıyor.  (ithAL) Bu durum, ithalatın bir ürünün dışarıdan alınması anlamına geldiğini belirtiyor. İhracat kelimesi içerisinde ise böyle bir durum söz konusu değil. Yani iki kelimeyi ayırmak için en güzel ol ithalat kelimesindeki AL harflerine anlam yüklemek ve ithalat, bir ülkenin sınırları içine yurt dışından getirilen ve genellikle ticaret yoluyla satın alınan malları ifade ettiğini anlamamız gerekir.

Kaynak: HABER MERKEZİ