İstanbul'un tarihi zenginliği, sadece saraylarına mı dayanıyor yoksa gerçekte saraylar var mı? Sarayların izini sürmek, şehrin gizemli geçmişini açığa çıkarabilir mi? İstanbul'da saraylar hakkındaki gerçekleri ve efsaneleri aydınlatmak için birlikte keşfe çıkalım.

İstanbul'da hangi hanlar var?

  1. Abud Efendi Hanı (Rüstempaşa Mahallesi, Fatih): 1904 yılında inşa edilen Abud Efendi Hanı, Rüstempaşa Mahallesi'nde yer alır. Zemin + 3 katlı olan yapı, demir putrelli ve kârgir bir yapıdır. 19. yüzyıla tarihlenen hanın cephesinde batılılaşma dönemi üslup özellikleri gözlemlenir. Han, 44 oda ve 11 mağaza barındırmaktadır.

  2. Çuhacı Hanı (Molla Fenari Mahallesi, Fatih): Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1718-1730 yılları arasında inşa ettirilen Çuhacı Hanı, Fatih ilçesinde bulunur. Tek avlulu ve iki katlı olan yapı, taş-tuğla almaşık örgülüdür. Hanın içerisinde Hasan Ağa Mescidi de yer alır.

  3. Büyük Çorapçı Hanı (Mercan Mahallesi, Fatih): Mercan Mahallesi'nde bulunan Büyük Çorapçı Hanı, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi'nde Kaptan-ı Derya Piyâle Paşa tarafından yaptırılmıştır. 16. yüzyıla ait olan bu yapı, taş ve tuğla almaşık örgülü bir yapıdır.

  4. Alaca Leblebici Hanı (Rüstempaşa Mahallesi, Fatih): Hürrem Sultan vakfından sayılan ve 16. yüzyıla tarihlenen Alaca Leblebici Hanı, Rüstempaşa Mahallesi'nde yer alır. İki katlı olan yapıda kesme taş ve tuğla hatıl kullanılmıştır. Hanın avlusu çapraz tonozlarla örtülüdür.

  5. Büyük Çukur Hanı (Rüstempaşa Mahallesi, Fatih): Rüstem Paşa tarafından 1558 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Büyük Çukur Hanı, Fatih ilçesinde bulunur. Üç katlı olan yapı, avluya dükkan ve depolarla açılan bir yapıdır. Dış cephesinde dükkânlar ve basık kemerli girişler bulunur.

  6. Balkapanı Hanı (Tahtakale Mahallesi, Fatih): İstanbul'un en eski ticaret hanlarından biri olan Balkapanı Hanı, Tahtakale Mahallesi'nde yer alır. Bodrum kısmı Bizans döneminden kalma olan yapı, üst kısmıyla Osmanlı dönemine aittir. İki katlı ve tek avlulu olan han, 16. yüzyıla tarihlenmektedir.

  7. Kürkçü Hanı (Taya Hatun Mahallesi, Fatih): İstanbul'un en eski hanlarından biri olan Kürkçü Hanı, 1451-1481 yılları arasında Sadrazam Mahmut Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Alt katta 48, üst katta ise 49 odası bulunmaktadır. Eyvanlı bir girişten avluya geçilen han, iki avlulu ve beşik tonozlu bir koridora sahiptir.

  8. Şeyh Davud Hanı (Demirtaş Mahallesi, Fatih): 15. yüzyılda Davud Efendi tarafından yaptırılan bu han, 1861 yılında yeniden inşa edilmiştir. Yamuk planlı ve iç avlulu olan yapı, taş ve tuğla almaşık örgü ile inşa edilmiştir.

  9. Taş Hanı (Sururi Mahallesi, Fatih): Laleli Külliyesi'nin bir parçası olan Taş Hanı, 1763 yılında Sultan III. Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Üç avlulu ve iki katlı olan han, taş-tuğla almaşık örgü ile yapılmıştır.

  10. Ali Paşa Hanı (Sarıdemir Mahallesi, Fatih): 18. yüzyılda Çorlulu Ali Paşa tarafından yaptırılan bu han, tek avlulu ve iki katlıdır. Cephelerinde taş-tuğla almaşık örgü kullanılmıştır ve şehir içi ticaret hanları arasında özgünlüğünü koruyan az sayıdaki eserlerden biridir.

  11. Mahmudiye Hanı (Mercan Mahallesi, Fatih): 1912'de inşa edilmeye başlanan bu han, I. Dünya Savaşı sırasında yarım kalmıştır. 1926 yılında tamamlanan han, çelik iskelet sistemiyle yapılmıştır ve dış duvarları kesme taş ile örülmüştür.

  12. Dikranyan Hanı (Sururi Mahallesi, Fatih): Yamuk planlı ve zemin + 2 normal katlı olan bu yapı, 19.-20. yüzyıl hanları arasında sayılmaktadır. Kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte, mimari özelliklerinden dolayı bu döneme tarihlenmektedir.

  13. Küçük Kutucu Hanı (Sarıdemir Mahallesi, Fatih): 18. yüzyıla tarihlenen bu han, tek avlulu ve iki katlıdır. Farklı cephe karakterlerinin görüldüğü hanın bugün ticari faaliyetler devam etmektedir.

  14. Hüdaverdi Hanı (Sururi Mahallesi, Fatih): 1894-1895 yıllarında yapılan bu han, zemin + 3 normal katlıdır. Cepheleri pilastırlı pencereler ve batılılaşma dönemi süslemeleriyle hareketlendirilmiştir. Neoklasik üslup öğelerinin kullanıldığı cephede saçaklar furuşlar üzerine oturur. 

İstanbul'da saray var mı?

Evet, İstanbul'da birçok saray bulunmaktadır. En ünlüleri arasında Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ve Beylerbeyi Sarayı bulunmaktadır. Bu saraylar Osmanlı İmparatorluğu'nun farklı dönemlerinde inşa edilmiş ve tarih boyunca önemli politik ve kültürel roller oynamıştır. Ayrıca, Çırağan Sarayı gibi bazı saraylar da otel olarak hizmet vermektedir. Dolayısıyla, İstanbul'da zengin bir saray mirası mevcuttur.

Kaynak: HABER MERKEZİ