Son zamanlarda, finansal terimler arasındaki farklar giderek daha fazla merak uyandırıyor. Özellikle "Trilyon mu büyük, milyar mı?" gibi temel bir soru, kullanıcıların dikkatini çekiyor. Ancak, bu terimler arasındaki farkın önemi ve etkileri üzerine pek çok detay gözden kaçıyor. İşte, bu sorunun cevabını ararken göz ardı edilmemesi gereken noktalar...

İsraf rakamları 2024

Milliyet'de yer alan Gülden Çoktan ve Aleyna Sevim'in haberine göre, Ünlü şef Refika Birgül, İstanbul'un Kuzguncuk semtinde çöp konteynerlerine dalıyor. Bağ bağ roka, maydanoz, poşette ekmek ve kek gibi sayısız gıda atığını çöpten çıkarıp israfı önleme çağrısı yapıyor.

Yemek yazarı ve şef Refika Birgül, kentlerdeki gıda israfının boyutlarını gözler önüne sermek için İstanbul’un Kuzguncuk semtinde çöplere indi. Çöpteki gıda atıklarını titizlikle inceleyen Birgül, salatalıktan rokaya, maydanozdan ayvaya kadar pek çok gıdanın tüketilmeden çöpe atıldığını tespit etti. Çöpteki gıda gerçeğini, "Refika’nın Mutfağı" adlı YouTube kanalında da paylaşan Birgül, özellikle soğan, patates ve domates gibi sebzelerin gereksiz yere soyma alışkanlıklarından dolayı büyük bir kısmının çöpe gittiğine dikkat çekti. Çöpte, kasasıyla birlikte atılan maydanoz ve rokalarla, hiç yenilmemiş simit ve kekler gibi birçok israfı görünce şaşırdı.

Birgül, çöpte tanık olduğu gıda israfının boyutlarını değerlendirirken, "Fazla Gıda" verilerine dayanarak şu bilgileri paylaştı: "Tarladan sofraya kadar gelen meyve ve sebzelerin yüzde 50'si israf oluyor. Geriye kalan yüzde 50'nin ise yarısı, bizim buzdolaplarımızda veya yemek yaparken israf ediliyor. Yani tarladan çıkan bir sebzenin sadece yüzde 24,5'i tüketiliyor, geri kalanı ziyan oluyor. Bu durum süt ürünleri, et ve ekmekte de geçerli. Bu verileri doğrulamak için mahalle çöplerini incelemeye başladım ve gerçekten de bağ bağ rokaların çöpten çıktığını gördüm."

Rokanın en vitaminli kısmının atıldığını, maydanozların sararıp çöpe atıldığını, soğanın gereğinden fazla soyularak ziyan edildiğini belirten Birgül, bu bilgilerin geniş kitlelere yayılmasıyla durumun değişebileceğine inanıyor.

Gıda israfıyla mücadelede farkındalık yaratılması gerektiğini vurgulayan şef Refika Birgül, lokantaların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini belirterek şu çağrıyı yapıyor: "Lokantalar, akıllı tartılarla yiyecek atıklarını ölçebilir ve alışverişlerini buna göre yapabilirler. Pazarlarda, çürük ürünleri ucuza satanlar veya yere atanlar var. Belediyeler, bu konuda çözümler üretebilirler. Büyük market zincirleri, kullanım tarihi yaklaşan gıdaları gıda bankalarına bağışlayabilirler. Ve manavlarda başlayan paketleme israfı da değiştirilebilir."

Türkiye'de gıda israfının ciddi boyutlarda olduğunu belirten Birgül, UNEP raporuna göre Türkiye'nin gıda israfında 214 ülke arasında 15. sırada yer aldığını ve her yıl 18,1 milyon ton gıdanın israf edildiğini belirtiyor. Günlük 4,9 milyon ekmeğin çöpe atıldığı ülkede, en çok kayıp meyve-sebzede yaşanıyor. Türkiye'de kişi başına yıllık 93 kilogram gıda israfı düşüyor. Araştırmalara göre Türkiye halkının yüzde 11.8'i, bozulduğunu düşündüğü gıdaları çöpe atıyor.

Gıda israfının dünya genelinde büyük bir sorun olduğunu belirten Birgül, bu israfın yıllık 1 trilyon dolara mal olduğunu ve bu miktarın %60'ının evlerde, %28'inin gıda hizmeti sektöründe ve %12'sinin ise perakende satışında meydana geldiğini vurguluyor.

Trilyon mu büyük, milyar mı?

Trilyon, milyardan büyük bir sayıdır.

Sayı adlarını karşılaştırırken, her bir basamak 10 kat artış anlamına gelir.

  • Milyon: 1.000.000 (bir milyon)
  • Trilyon: 1.000.000.000.000 (bir trilyon)

Gördüğünüz gibi, trilyonda 12 sıfır varken milyonda sadece 6 sıfır vardır. Bu da trilyonun milyondan 1.000.000 kat daha büyük olduğu anlamına gelir.

Bazı ülkelerde, "milyar" kelimesi 1.000.000.000 yerine 1.000.000.000 kullanılmaktadır. Bu durumda, trilyon hala milyardan 1.000 kat daha büyük olacaktır.

Özetle:

  • Trilyon > Milyar
  • Trilyon, milyondan 1.000.000 kat daha büyüktür.
  • Trilyonda 12 sıfır varken milyonda sadece 6 sıfır vardır.
Kaynak: Milliyet