Kullanıcılar, IBAN aracılığıyla gerçekleştirilen tahsilat işlemleri ve hesap kullanımı konusunda belirsizliklerle karşı karşıya. Peki, IBAN'la tahsilat yapanlara ve hesaplarını kullandıranlara ne tür işlemler uygulanacak? İşte, kullanıcıların bu konudaki merak ettikleri ve bekledikleri yanıtlar...

IBAN’la tahsilat yapanlara ne işlem yapılacak?

Maliye'nin IBAN hesapları üzerinde yürüttüğü denetimlerin ardından, IBAN aracılığıyla tahsilat yapan işletmeler ve bireyler vatandaşlar tarafından ihbar edilmeye başlandı. Yetkililer, IBAN kullanımının hızla yayıldığını ve artık IBAN hesaplarının kiralama işinin neredeyse bir sektör haline geldiğini belirtiyorlar.

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Maliye'nin yoğun denetimlerinde mal ve hizmet satış bedellerinin kredi kartları yerine IBAN aracılığıyla yoğun bir şekilde tahsil edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Tolu, IBAN hesaplarının bir kısmının işletmeler adına, bir kısmının ise işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin akrabaları adına kayıtlı olduğunu ve bazılarının ise başka kişilere kiralandığını belirtti. Maliye'nin, IBAN hesaplarına odaklanarak vergi kayıp ve kaçaklarını tespit etmeye çalıştığı bilgisini verdi.

NTV'ye konuşan Tolu, hangi sektörlerde IBAN ile tahsilatın daha yaygın olduğu sorusuna perakende, eğlence, restoran, güzellik, spor ve danışmanlık gibi sektörlerin öne çıktığını belirterek yanıt verdi.

Tolu, alıcıların neden IBAN ile ödeme aldığı sorusuna ise işletmelerin kredi kartı komisyonundan kaçınmak veya vergi ödememek için IBAN kullanmayı tercih ettiğini, ancak bu işlemlerin bankalar tarafından Maliye ile paylaşıldığını hatırlattı.

Maliye, IBAN ile tahsilat yapan işletme sahiplerini tek tek çağırıp hesap sormaya hazırlanıyor. Bu işletmelere IBAN ile yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemediklerini soracaklar ve belgelerin ibrazını isteyecekler. Düzenlenmemiş belgeler kayıt dışı satış olarak değerlendirilecek. Ayrıca, ilişkili kişilerin (akrabalar, çalışanlar) IBAN'larıyla yapılan tahsilatlar da incelenecek. Maliye, vergi mükellefi olmayan kişilerin IBAN aracılığıyla satış yaptığını tespit ettiğinde ise bu kişileri de çağırıp izah isteyecek. 

IBAN ile tahsilat yapıp da fatura veya benzeri belge düzenlemeyen ya da mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlar artık dikkatli olmalı. Çünkü kayıt dışı bıraktıkları kazançları için gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi alınacak. Ayrıca, kayıt dışı satışlardan dolayı KDV tarhiyatları yapılacak ve 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek. Bu yetmezmiş gibi, ilave olarak gecikme faizi de istenecek. Üstelik, faturalara yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN kiralaması yapan işletmeler ceza alacak mı?

İşletme ile bağlantısı olmayan 3. kişilere ait olduğu belirlenen ve aylık ücret karşılığında kiralandığı tespit edilen IBAN hesaplarının tahsilatıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Tolu, bu durumu şu sözlerle açıkladı: "Kiralık IBAN hesaplarını kullananların, hesaplarına yatan büyük miktarlardaki parayı dahi fark etmedikleri bilgisine ulaştık. Bu kişiler hakkında yasal süreç başlatılacak ve aldıkları kira bedelleri üzerinden cezalı gelir vergisi, geçici vergi ve KDV gibi vergilendirmeler yapılacak. Ayrıca vergi ziyaı cezası ile gecikme faizi de uygulanacak. Bununla da yetinmeyip, bu kişiler MASAK mevzuatına aykırı davrandıkları için savcılığa sevk edilecekler."

Kaynak: HABER MERKEZİ