Hemofili, kan pıhtılaşması ile ilgili bir genetik bozukluktur ve genellikle düzenli tıbbi müdahale gerektirir. Hemofili nedir? Hemofili evde tedavi edilir mi? Hemofili hastaneye gitmeden nasıl tedavi edilir?  Detaylar haberimizde...

Hemofili nedir?

Nadir hastalıklardan biri olan hemofili artık hastaneye gitmeye gerek kalmadan evde tedavi edilebiliyor. Türkiye Hemofili Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hemofilinin tedavisi için hastaların evde kullanabilecekleri ilaçlar sayesinde normal bir yaşam sürdürebileceklerini belirtti. İstanbul Üniversitesi Rektörü olan Zülfikar, nadir hastalıkların tanımını, hemofilinin tedavi sürecini ve bu alandaki ilerlemeleri paylaştı.

Zülfikar, dünya genelinde her 2 bin kişiden birinde veya daha azında görülen hastalıkların "nadir hastalıklar" olarak adlandırıldığını açıkladı. Bu nadir hastalıkların genetik nedenlere dayandığını ve bazen hastalık olarak, bazen de ortopedik, ürolojik ve nörolojik anormallikler şeklinde ortaya çıktığını ifade etti. Hastalığın teşhis edilebilmesi ve tedavi edilebilmesi için nadir hastalıkların tek tek incelenmesi gerektiğine işaret etti.

Hemofili evde tedavi edilir mi?

Zülfikar, Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon insanın nadir hastalığı bulunduğunu belirterek, bu hastalıkların tanımlanamaması ve tedavi edilememesi durumunda hastaların kaybedilme riski olduğunu vurguladı. Nadir hastalıklardaki teşhis zorluğunu vurgulayan Zülfikar, genetik olarak çeşitlilik gösteren bu hastalıklarda ölümlerin diğer hastalıklara göre daha fazla olduğunu ancak toplamda çok az olmaları nedeniyle genel ölüm istatistiklerine yansımadığını ifade etti.

Yaklaşık 500 nadir hastalığın ilaçlarla tedavi edilebileceğini ve tedavi edilemeyen durumlarda ise ilaçlarla semptomların azaltılabileceğini belirten Zülfikar, bu ilaçların hastaların sosyal hayata katılımını, eğitimlerini tamamlamalarını, iş hayatına atılmalarını ve aile kurmalarını sağladığını dile getirdi.

Hemofili hastaneye gitmeden nasıl tedavi edilir? 

Hemofiliyle mücadelede Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Zülfikar, hastalığın erkek çocuklarda görüldüğünü ve kadınların sadece taşıyıcı olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hastalığın ilaçlarını ücretsiz olarak karşıladığını belirten Zülfikar, hastalığın belirtilerinden ve tedavi sürecinden de bahsetti.

Özellikle gelişen teknolojiyle birlikte hemofilinin tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini söyleyen Zülfikar, artık hastaların evlerine özel olarak üretilen ilaçları alarak hastaneye gitmeden tedavi olabildiklerini ve kanamaları durdurabildiklerini ifade etti. Bu gelişmeler sayesinde hemofili hastalarının normal bir yaşam sürdürebildiklerini ve hastalıktan korkmalarına gerek olmadığını belirtti. Son olarak, İstanbul Üniversitesi'nin nadir hastalıklar üzerine yoğun çalışmalar yaptığını ve bu alanda merkezler bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi