Devlet Bahçeli, "Pile halkının taleplerini karşılamak amacıyla KKTC hükümetinin yol yapım faaliyetine Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün karşı çıkması, beton blokların proje sahasına yerleştirilmesi kaos ve kutuplaşmaya açıktan destek olmak ve çanak tutmaktır" açıklamasını yaparak, KKTC hükümetine tam destek verdiklerini belirtti.

KKTC'de yaşanan gerginliğin sebebi neydi?

KKTC'nin Birleşmiş Milletler kontrolündeki Yeşil Hat bölgesinde bulunan Pile köyüne ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla hazırladığı yol projesine UNFICYP'nin karşı çıkması ve beton blokların projenin sahasına yerleştirilmesi gerginliğe sebep olmuştu.

'KKTC hükümeti haklıdır'

Bahçeli, "Barış Gücü'nün Rumların tahrik ve telkiniyle ortamı germesi sorumsuzluktur. Birleşmiş Milletler Barış Gücü unsurlarına layık oldukları cevabı veren, fütursuz engelleme girişimlerini bertaraf eden KKTC hükümeti haklıdır, yapılan müdahale ve muameleler doğrudur, son tahlilde desteğimiz tamdır" ifadeleriyle KKTC hükümetinin attığı adımları desteklediklerini açıkladı.

Bahçeli ayrıca, Kıbrıs meselesinde adil ve kalıcı bir çözümün mümkün olabilmesi için KKTC'nin eşit statüsünün ve egemen eşitliğinin teyit edilmesi gerektiğini belirtti ve Ada'da iki halkın çıkarlarının ve egemenliğinin müzakere edilmeden adil bir çözümün olamayacağını ifade etti.

'Halkın taleplerine saygı gösterilmeli'

Ayrıca Bahçeli, Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs'taki gelişmelere yönelik tutumunu eleştirerek, BM'nin KKTC'nin projelerini engellemek yerine, halkın taleplerine saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs'taki gerginlik ve KKTC'nin haklarının çiğnenmesi konusunda ABD'yi sert bir şekilde eleştiren Bahçeli, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'li teröristlere silah eğitimi vermesi ve terör örgütleriyle işbirliği yapmasının da kabul edilemez olduğunu belirtti ve ABD'yi terörle arasına mesafe koymaya çağırdı.

'Nasıl bir hesaplaşmanın yaşanacağı belli olmaz'

Kıbrıs'taki gerginlik ve KKTC'nin haklarının çiğnenmesi konusunda ABD'yi sert bir şekilde eleştiren Bahçeli, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'li teröristlere silah eğitimi vermesi ve terör örgütleriyle işbirliği yapmasının da kabul edilemez olduğunu belirtti ve ABD'yi terörle arasına mesafe koymaya çağırdı. Bahçeli, şu sözleriyle söz konusu şikayetini dile getirdi;

"Milliyetçi Hareket Partisi, ABD'yi terörle arasına kesin çizgilerle mesafe koymaya ve Suriye'den derhal çekilmeye davet etmektedir. Şayet sınırlarımızın diğer bölgelerinde, ABD takviyeli husumet kuşatması devam ederse günü geldiğinde akıbetin nelere yol açacağını, iki ülke arasındaki görüş ve temas hattındaki mesafenin sıfıra düşmesi halinde nasıl bir hesaplaşmanın yaşanacağını bugünden kestirmek elbette mümkün olmayacaktır" 

Bahçeli, Kıbrıs meselesinde adil ve kalıcı bir çözümün, KKTC'nin eşit statüsünün korunması ve terörle mücadelede kararlı bir duruşunun önemine vurgu yaparak, Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkının yanında olduğunu ve haklarının savunulacağını ifade etti.

En güncel haberler için tıklayınız

Kaynak: Haber Merkezi