Chia tohumu, eski çağlardan beri kullanılan ve yüksek lif ile Omega-3 yağ asidi içeriği sayesinde sağlıklı beslenmeyi destekleyen bir besin olarak biliniyor. Antioksidan özellikleri sayesinde kanser ve inflamatuar hastalıklara karşı koruma sağlarken, diyabet, kalp damar ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı da vücuda güç kazandırabiliyor. Uzm. Dyt. Hüban Ercan, chia tohumu hakkında bilgi verdi.

 5 yaş altındaki çocuklar ve hamile- emziren kadınlar için chia tohumunun kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Ercan şu bilgileri paylaştı:

Aztek ve Mayalılar tarafından geleneksel tıpta kullanıldı

“Chia tohumu, Güney Amerika, Guetemala ve Güney Meksika'ya özgü, nanegillerden olan çiçekli bir bitki olan salvia hispanica ailesine aittir. Aztek ve Mayalılar tarafından geleneksel tıpta kullanılmış ve günümüzde özellikle vegan beslenmede tercih edilen bir besindir. 100 gramında 42.1 gr karbonhidrat, 30.7 gr yağ ve 16.5 gr protein içeren chia tohumu, özellikle veganlar için bitkisel Omega-3 kaynağı olarak önem taşır. Ayrıca kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, niasin, A vitamini ve posa bakımından zengindir. Günlük 1-2 yemek kaşığı chia tohumu, lif ihtiyacının yüzde 39'unu ve Omega-3 ihtiyacının tamamını karşılayabilir.

Uzm Dyt Huban Ercan 1

Çölyak hastaları tarafından güvenle tüketilebilir

Chia tohumunun fenolik bileşikleri, antioksidan etkisiyle vücuttaki serbest radikallerle savaşır. Çözünür lif içeriği, bağırsak hareketlerini düzenler, kan şekerini dengeleyerek tokluk süresini uzatır ve kilo verme sürecini destekler. Ayrıca kemik erimesi hastalığı olanlar ve süt ürünlerine duyarlı kişiler için kalsiyum kaynağı olarak önerilir. Gluten içermediği için çölyak hastaları tarafından güvenle tüketilebilir.

Günlük 2 yemek kaşığıyla sınırlı tutulmalıdır

Ancak chia tohumunun aşırı tüketimi mide ve bağırsak sorunlarına neden olabilir, bu nedenle günlük 2 yemek kaşığıyla sınırlı tutulmalıdır. Hipotansiyonu olanlar ve kan basıncını düşüren ilaç kullananlar, ayrıca chia tohumu alerjisi olanlar konusunda uzman bir doktora danışmalıdır.

Chia tohumu çiğ olarak tüketilebileceği gibi, öğütülerek pek çok tarife eklenerek pişirilebilir. Ancak 5 yaşın altındaki çocuklar için ve hamile/emziren kadınlar için kullanım önerilmemektedir. Çocuklar için günlük tüketim miktarı 2 yemek kaşığından az olmalıdır.”

Kaynak: Kardelen BUĞDAY