Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala öğrencilerin barınma krizi derinleşiyor. Barınma konusu, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizle birlikte toplumsal bir meseleye dönüşmüş durumda. Öğrenciler kiralık ev bulamıyor, bulsalar bile kira ücretlerini karşılamakta güçlük çekiyor. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Bornova bölgesinde ise 1+1 evler için bile 20-25 bin liraya kira isteniyor. Devlet yurtlarının kontenjanı yeterli olmazken özel yurtların fiyatları ise cep yakıyor.
‘Yıkarım, ütülerim’
Emekliler de kira konusunda öğrencilerle aynı kaderi yaşıyor. Kirasını ödemekte güçlük çeken emekliler, ev arayan öğrencilere evlerini açarak bir odalarını kiralama yoluna gidiyor. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, son günlerde odasını kiralama yoluna giden emekli sayısında artış olduğuna dikkat çekerek, “Geçen gün enteresan bir olay yaşadım. Yaşlı bir amca geldi, ‘Ben evde yalnız yaşıyorum, ev bulamayan öğrenci olursa gelsin benimle yaşasın. Ben onun çamaşırını yıkarım, ütüsünü yaparım, yeter ki benim kirama destek olsun. Ben kiramı tek başıma ödeyemiyorum. Kiralar çok yüksek, geçinemiyorum’ diyor. Bu dönemde kirasına destek olması için yanına öğrenci isteyen çok sayıda emekli ve yaşlı insan var. Bu şekilde evlerinin bir odasını kiraya veriyorlar. Ne yazık ki herkes günü kurtarma peşinde. Öğrenciler de mecburen böyle bir yola gidecek. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında yaşlılarla öğrencilerin bir arada yaşadığı bir döneme gireceğiz gibi gözüküyor” dedi.
‘Talep çok, kiralık yok’
Barınma sorunu giderek büyüyen toplumsal bir probleme dönüştüğünün altını çizen Akgün şunları söyledi: “İnsanlar barınabilmek için deyim yerindeyse 40 takla atıyorlar. Kiralar 20 bin liradan başlıyor, 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bu süreçte evini çok yüksek fiyatlara kiraya vermek isteyen fırsatçılar da ortaya çıkıyor. Barınma sorunu kanayan bir yara haline geldi. Bu sorunu çözmesi gereken hükümet ve yerel yönetimler. Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kaldı. Öğrenciler kiralık daire arıyor. Kiralık daire yok, talep çok. Belki birkaç ev buluyorlar. O evler de niteliksiz evler. Mutfağı, banyosu ciddi bakım isteyen evlerden söz ediyorum. Piyasada doğalgazı, kombisi olmayan evler mevcut. Onun için sıkıntı büyük. İnsanlar nasıl ısınacak? Barınmanın yanında bu da önemli. İnsanlar öncelikle başını sokacak bir yer arıyor."
1+1’e 4 öğrenci
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Deniz Kezer ise İzmir’de öğrencilerin yaşadığı barınma sorununa dikkat çekerek, öğrencilerin görünen enflasyonun çok üzerinde bir enflasyon yaşadığını vurguladı. Kezer, “Ev sahipleri yeni bir öğrenciye evini kiralarken geçen yıla göre yüzde 50-60 zam yapıyor. Hâlbuki kira yenileme dönemi gelmedi. Ev sahipleri kendi formülleriyle hesapladıkları enflasyonu doğrudan öğrencilere yansıtıyor. Ülkenin mevcut ekonomik krizinden en çok öğrenciler zarar görüyor. Öğrenciler, ödeyecekleri rakamları düşürmek için 1+1 evde 3-4 kişi yaşamak durumunda kalacak. Başka çareleri de yok. Öğrencilerimiz okumak için büyük fedakârlıklar yapıyorlar ve okulları bittiğinde asgari ücrete çalışıyorlar. Bu da işin başka bir üzücü tarafı” ifadelerini kullandı.