Gaziantep, tarih boyunca ticaret ve sanayiyle ön plana çıkmış bir şehir olmasının yanı sıra, jeolojik olarak da önemli bir zenginliğe sahip olabilir. Gaziantep'te hangi maden çıkarılır? sorusu, şimdiye kadar cevapsız kalan bir soruydu. Ancak son keşifler, bölgede potansiyel bir maden rezervinin bulunduğunu gösteriyor. Bu keşif, sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal etkileri de değerlendirilmesi gereken bir konu olarak öne çıkıyor. Gaziantep'te hangi maden çıkarılır? ve Gaziantep'te maden var mı? sorularının yanıtları haberimizde yer almaktadır...

Gaziantep'te hangi maden çıkarılır?

Gaziantep, coğrafi konumu itibariyle Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kesiştiği noktada yer almaktadır. Suriye'ye komşu olan Gaziantep'in büyük bir bölümü Akdeniz Bölgesi'nin doğu kesiminde yer alırken, bir kısmı da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batısında konumlanmıştır.

Gaziantep'in jeolojik yapısı, allokton ve otokton kaya birimlerinden oluşmaktadır. Bölgede yüzeyleyen allokton kaya birimleri Karadut ve Koçali karmaşıkları ile bunları tektonik olarak üzerleyen ofiyolit napından oluşmaktadır. Otokton birimler ise Maastrihtiyen-Alt Miyosen yaşlı ve yaklaşık 1800 metre kalınlıkta bir istifle temsil edilmektedir. Bu istif tabanda Besni formasyonu ile başlamakta, uyumlu olarak kumtaşı ve killi kiraçtaşı ara katkılı marndan oluşan Germav formasyonu tarafından izlenmekte ve Beşenli formasyonu ile devam etmektedir.

Gaziantep ilindeki başlıca metalik madenler manganez, demir, krom ve alüminyum olarak belirlenmiştir. Manganez ve demir cevherleşmeleri genellikle Şahinbey ilçesinde yer alırken, krom cevherleşmelerine İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde rastlanmaktadır. Bu yörelerdeki krom cevherleşmeleri genellikle rezervleri birkaç bin tonla sınırlı küçük boyutlu zuhurlar şeklindedir. Ayrıca İslahiye ilçesindeki boksit yatak ve zuhurları da önemlidir.

Gaziantep'in jeotermal potansiyeli de incelenmiş olup, Nurdağı ilçesi Kartalköy sahasında 27ºC sıcaklık ve 1 lt/sn debiye sahip bir jeotermal kaynak tespit edilmiştir. Ancak, bu alanın yeterli potansiyele sahip olmadığı belirtilmiş ve sıcak su kaynağı kaplıca ve içmece amaçlı kullanılmaktadır.

Gaziantep'te maden var mı?

Gaziantep ili, çeşitli madenler ve jeotermal kaynaklar açısından zengin bir coğrafyaya sahiptir. İşte ilde bulunan bazı önemli madenler ve jeotermal kaynaklar:

ALUMİNYUM (Al): İslahiye-Cabbar Dağ, Hopuz, Gözkayası Sahaları Tenör: %50 Al2O3 + TiO2, %35 Fe2O3, %7.50 SiO2
Rezerv: 2.300.000 görünür+muhtemel+mümkün rezerv.
İslahiye-Kaplan Banısı Sahası

Tenör: %28.32-34.23 Al2O3, %28.40-33.56 Fe2O3
Rezerv: 16.500.000 ton mümkün rezerv.
İslahiye-Şahinlik-Akçadağ Tepe Sahaları

Tenör: %28.50 Al2O3, %29.48 Fe2O3
Rezerv: 27.000.000 ton mümkün rezerv.
İslahiye-Kurudağ-Toprak Tepe-Sulumağara Tepe Zuhurları

Tenör: %45.00 Al2O3, %33.00 Fe2O3, %9.00 SiO2
Rezerv: 50.000.000 ton mümkün rezerv.

ASBEST (Asb): Nurdağı-Durmuşlar Köyü Zuhurları
Tenör: %1 asbest, lif boyları 1-2 mm
Rezerv: Zuhur olduğundan rezerve yönelik çalışma yoktur.

DEMİR (Fe): Burç-Şemlik Demir Yatağı
Tenör: Ortalama %59.25 Fe; %3.17 SiO2 ve %11.75 S
Rezerv: 13.650 ton görünür rezerv.

KROM (Cr): Islahiye (Kartalköy, Sarıkaya, Kalaycık, Ağalarabazı, Çolaklar, Yesemek, Küçükkatranlı, Büyükkatranlı, Çubuk, Alacaköy, Melikanlı, Şemlik, Kazıklıköy, Martavan) Yatak ve Zuhurları
Tenör: %30-50 Cr2O3
Rezerv: 18.226 ton görünür, 20.725 ton muhtemel rezerv. Yatakların çoğundan geçmiş yıllarda üretim yapılmıştır.

MANGANEZ (Mn) Şahinbey-BurçÇakal, Zülfikar, Güllüce, Bekişli, Belenköy, Narlıca, Hezek, Yaylacık, Şipke, Yeniyapan Sahaları
Tenör: %30-49 Mn
Rezerv: 45.000 ton görünür+muhtemel rezerv.

TUĞLA-KİREMİT (TğKi): Merkez-Karahüyük Köyü
Kalite: Orta ve iyi
Rezerv: Zuhur olduğundan rezerve yönelik çalışma yoktur.

JEOTERMAL: Kartalköy
27 ºC sıcaklıkta ve 1 lt/sn debili jeotermal kaynak bulunmaktadır (MTA, 2005).

Kaynak: HABER MERKEZİ