Gaziantep, gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen bir şehir olma özelliği taşıyor. Bu şehir, dünyaca ünlü derecelendirme firması tarafından yapılan araştırmada dünyanın en iyi yeme içme listesinde 9. sırada yer aldı. Gaziantep mutfağının zenginliği ve çeşitliliği, özellikle kebapları, beyranı, yuvalaması, baklavası ve katmerleri gibi 99 adet tescilli yemeğiyle dikkat çekiyor.

'İlk 10'da yer almak gurur verici'

Gaziantep mutfağının uluslararası alanda tanıtılmasına öncülük eden online seyahat ve gastronomi rehberi TasteAtlas, Gaziantep'i dünya mutfağındaki önemli bir konumda gösteriyor. Ünlü Şef Doğa Çitçi, Gaziantep mutfağının ilk 10'da yer almasının gurur verici olduğunu belirtiyor ve Gaziantep'in zengin yemek çeşitliliğine vurgu yapıyor. Gaziantep mutfağının geçmişten gelen mirasını gelecek nesillere aktarmak için çalıştıklarını ifade eden Çitçi, bu şehrin yemek kültürünün 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve dünya üzerindeki en zengin mutfaklardan biri olduğunu söylüyor.

Gaziantep mutfağının Avrupa ülkelerinden daha fazla tescilli yemeğe sahip olduğunu belirten Çitçi, bu şehrin 104 coğrafi işaretli ürüne sahip olduğunu ve bunlardan 99'unun yemek ve gıda ile ilgili olduğunu vurguluyor. Gaziantep mutfağının sadece kebap ve baklava ile sınırlı olmadığını, çok çeşitli yemek ve tatlıları bulunduğunu ifade ediyor.

Çitçi, Gaziantep'in uluslararası alanda tanınması ve yemeklerinin sergilenmesinin şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirtiyor. Ayrıca, bu durumun kültürel gelişime de katkıda bulunacağını ve şehrin önemli bir konumda hak ettiği değeri görmeye başladığını ifade ediyor.

Kaynak: İHA