MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, geçtiğimiz günlerde 15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın mensuplarına yeşil pasaport verilmesi için yasa teklifi vermişti. Teklifi TBMM Başkanlığına sunan Özdemir, kanun gerekçesinde yalan, çarpıtma, kara propaganda ve dezenformasyona karşı doğru bilgiyi yayma konusunda medya diplomasisinin geliştirilmesinin zorunluluk haline geldiğini belirtti. Yasa teklifinin bir an evvel meclisten geçmesini bekleyen gazeteciler, yeşil pasaportun mesleğin geleceği açısından son derece önemli olduğunu savunuyor.

Nil Kahramaoğlu Yenibakis

Kahramanoğlu: Gazeteciler sorunsuz bir ulaşım hakkı istiyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu, gazetecilerin sorunsuz bir ulaşım hakkı elde etmesi gerekliliğinin altını çizerek, “Yeşil pasaport gazeteciler için çok önemli bir konu. Türkiye maalesef pasaport gücü yüksek olan bir ülke değil. Bunu yaşadığımız vize retlerinden anlayabiliyoruz. Gazetecilerin gri pasaport hakkı var ancak vize sorunu bizleri de etkiliyor. Gri pasaportlarda da pek çok problem yaşayabiliyoruz. Bizler gazeteciler olarak bu sorunları yaşamak istemiyoruz çünkü kamu görevi yapıyoruz. Bugün siyasiler, devlet adamları ülkeyi ilgilendiren konular için çok rahat seyahat edebiliyorsa, biz gazetecilerin de bu statüde olması gerekiyor. Gazetecilerin sorunsuz bir ulaşım hakkı elde etmesi şart. Bunun da ilk koşullarından biri yeşil pasaporta sahip olmak. Yeşil pasaportumuz olmadığı için dünyaya açılamıyoruz. Bu durum hem mesleğin hem de ülkemizin itibarını aşağıya çekiyor. Konuya sadece gazetecilerin meselesi olarak bakmamak lazım” dedi.  

“Genç gazeteciler dünyaya açılabilmeli”

Meclise sunulan yasa teklifinde, 15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın mensuplarına yeşil pasaport verilmesi ibaresinin de revize edilmesi gerektiğini savunan Kahramanoğlu şunları söyledi: “Yasa teklifinde meslekte belirli bir yılı doldurmuş gazetecilere yeşil pasaport hakkı tanınması gibi bir ibare var. Belki biraz bunu eleştirebilirim. Biz gençlerin de önünün açılması gerekiyor. Kamu görevi yapmamızın ve halkı bilgilendirmemizin yanı sıra dünyayı keşfetmek, entelektüel birikim elde etmek de biz gazetecilerin önceliği olmalı. Biz dünyaya açılamadığımız için kendimizi geliştiremiyoruz. Avrupa’da yaşayan yaşıtlarımız çok genç yaşlarda dünyanın birçok ülkesini gezerken biz bunu yapamıyoruz. Meslek örgütleri olarak yeşil pasaport hakkımızın bir an önce tanınmasını ve yasa tasarısının meclisten geçmesini bekliyoruz.” 

Dilek Gappi Yenibakis

Gappi: Schengen Vizesi alırken çok zorlanıyoruz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi, gazetecilerin Schengen Vizesi alırken yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, “Gazeteciler Cemiyeti olarak yeşil pasaportun gazeteciler için önemini çeşitli açıklamalarla dile getirdik. Son olarak İletişim Başkanlığında yapılan toplantıda da vurguladık. Türkiye’de 10 veya 15 yıl gazetecilik yapanlara yeşil pasaport verilmesinin doğru olabileceğini söyledik. Bu yaklaşık 10 bin kişi ediyor. 10 bin kişi bugüne kadar yeşil pasaport verilenlerin sayısına bakacak olursak hiçbir şey değil. Bildiğiniz gibi birçok meslek grubu bu hakkı elde etti. Bizler Schengen Vizesi alırken artık çok zorlanıyoruz. Şu anda mecliste teklif halinde bekliyor. Bir an önce çıkmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.  

Murat Demircan Yenibakis

Demircan: Yeşil pasaportu en çok gazeteciler hak ediyor

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şube Başkanı Murat Demircan ise gazetecilerin yeşil pasaportu hak eden meslek gruplarının başında geldiğini ifade ederek şunları söyledi: “Günümüzde yeşil pasaport verilen meslek gruplarına baktığımız zaman, bunların içinde yeşil pasaportu en çok hak eden mesleklerden biri gazeteciler. Çünkü işi gereği çok sık yurt dışı seyahati yapan, anlık olarak seyahate çıkması gereken bir meslek grubundan söz ediyoruz. Geçmişte gazetecilere gri pasaport olanağı verilmişti. Bunu da belirli oranda kullanıyorlar ancak gri pasaportta süreler çok kısıtlı veriliyor. Bürokrasi çok fazla. Dolayısıyla gazetecilere yeşil pasaport verilmesi ve bu mesleği yaptığı sürece uzun soluklu verilmesi gerekiyor. Böylece gazetecilerin işleri kolaylaşır. Yeşil pasaport gerçekten yurt dışında işi olan, topluma faydalı işler yapan meslek gruplarına verilmeli ve bununla sınırlı kalmalı diye düşünüyorum.”

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan