Türk edebiyatının ve sanatının çınarlarından biri olan Doğan Hızlan, yarım asrı aşkın süredir kültür-sanat dünyasında iz bırakan çalışmalarıyla tanınır. İstanbul'da doğan ve genç yaşlarda yazı dünyasına adım atan Hızlan, bugün hâlâ aktif bir şekilde edebiyat ve sanat eleştirileri yapmaya devam ediyor. İşte, Doğan Hızlan'ın renkli hayat hikâyesi ve edebiyata katkıları...

Doğan Hızlan kimdir?

Doğan Hızlan, Türkiye'nin önde gelen edebiyat ve sanat eleştirmenleri arasında yer alıyor. 22 Aralık 1937 tarihinde İstanbul'da doğan Hızlan, uzun yıllar boyunca Türk edebiyatına ve sanatına katkı sağlayan yazılarıyla tanınır. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydolan Hızlan, ne yazık ki lisans eğitimini tamamlayamadı.

Kariyerine 1954 yılında atılan ilk adımla başlayan Hızlan, çeşitli edebiyat dergileri ve aralarında Cumhuriyet gazetesinin de bulunduğu çeşitli gazetelerin sanat sayfalarını yönetti. Ayrıca, çok sayıda gazete ve dergide eleştirileri yayımlandı. 1980 yılında çocuk hikâyeleri derlemesi olan "Bayram Gömleği"ni hazırladı ve Ercüment Behzat Lav ile Celâl Sılay'ın eserlerini yayıma hazırlayarak edebiyat dünyasına önemli katkılarda bulundu.

Sanat ve edebiyat alanındaki etkileri sadece yazılarıyla sınırlı kalmayan Hızlan, 2012 yılında Antalya Atatürk Kültür Parkı bünyesinde adına açılan kütüphaneye 20.000 kitap bağışında bulundu. Bu bağış, onun edebiyat ve bilgiye verdiği değeri gözler önüne seriyor.

2021 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı ile ödüllendirilen Hızlan, edebiyat ve sanat dünyasına olan katkılarının takdir edildiğini bir kez daha kanıtladı. Halen Hürriyet gazetesinde köşe yazılarına devam eden ve TRT 2'de "Karalama Defteri" adlı bir edebiyat programı yürüten Hızlan, Türk edebiyatının ve sanatının duayen isimleri arasında anılmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi