Hayat

Türkiye'nin Botanik gururu: Prof. Dr. İsmail Eker'den iki yeni keşif!

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden Biyoloji Bölümü'nde görev yapan Prof. Dr. İsmail Eker, Türkiye'nin bitki çeşitliliğine önemli katkılarda bulunuyor. Son keşifleriyle ülkenin flora zenginliğini daha da genişleten Eker, botanik alanında yapılan çalışmalara yeni bir soluk getiriyor

Abone Ol

23 yıldır süregelen bilimsel araştırmaları kapsamında bugüne kadar 21 yeni bitki türü keşfeden Eker, geçen yıl temmuz ayında Kayseri'nin Tomarza ilçesinde gerçekleştirdiği arazi çalışmaları sırasında dikkat çekici bir yabani soğan türüne rastladığını ifade etti

23 yıldır süregelen bilimsel araştırmaları kapsamında bugüne kadar 21 yeni bitki türü keşfeden Eker, geçen yıl temmuz ayında Kayseri'nin Tomarza ilçesinde gerçekleştirdiği arazi çalışmaları sırasında dikkat çekici bir yabani soğan türüne rastladığını ifade etti.

Eker, bitkinin çiçek yapısının ve renginin mevcut türlerden farklı olduğunu vurgulayarak, fotoğraflarını çektiği bitkiden örnekler aldığını belirtti. Ardından, bitkiyle ilgili laboratuvar çalışmaları ve literatür karşılaştırmaları gerçekleştirdiğini anlatan Eker, "Yaptığım bütün çalışmaların sonunda, bu türün bilim dünyası için adı konulmamış yeni bir bitki türü olduğu sonucuna vardım" şeklinde konuştu.

Eker, bitkinin adlandırılmasına ilişkin olarak, "Bitkinin yaşam alanının serpantin kayalıklar olduğu için Latince'de 'serpantin seven' anlamına gelen 'Allium serpenticola Eker' ismini uygun gördüm. Türkçe adı olarak ise 'Tomarza soğanı' terimini belirledim" dedi. Ayrıca, "Phytotaxa" adlı uluslararası bilimsel dergide yayımlanan makalesinden bahsederek, "Makalelerim uluslararası alanda kabul görmüş bir dergide yayımlandı" ifadelerini kullandı.

İkinci türle ilgili çalışmalardan bahseden Eker, bu sürecin daha uzun bir zaman aldığını belirtti. Eker, türle ilgili ilk örnekleri Niğde'nin Ulukışla ilçesinde bulunan Bolkar Dağları'nın eteklerinde 2013 yılında topladığını ifade etti. Eker, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bitkiyi ilk topladığımda çiçeklenme dönemi geçmişti, meyvedeydi bitki. Bu bitkiyi takip ettim. 2019'da yeniden aynı bölgeye gittim, bu defa çiçekte bitkiyi topladım. Yaptığım literatür karşılaştırmaları sonucunda, bu bitkinin de yeni bir tür olduğu sonucuna vardım" diyen Eker, "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden meslektaşım Doç. Dr. Hüseyin Eroğlu ile birlikte ikinci bitki üzerinde çalıştık. Daha sonra bitkiyi yayına hazırladık ve makalemiz 'Phytotaxa' isimli uluslararası bilimsel dergide yayımlandı" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Eker, bitkinin bilimsel adının "Leopoldia nigdeensis Eker & Eroğlu" olduğunu ve Türkçe adının ise Niğde'ye ithafen "Niğde morbaşı" olarak belirlendiğini açıkladı.