Marco Polo'nun makarna yediğini iddia ettiği kitabı, tarihçilerin dikkatini çekti. Gıda tarihçileri, 1290'lı yıllarda Çin'de buğday tarımının olmadığını öne sürerek, Marco Polo'nun durum buğdayından yapılan makarnayı yemesinin imkânsız olduğunu savunuyorlar. Yemek ve kültürün seyahat edebileceği fikri doğru olsa da, bu süreç belirli koşullar gerektiriyor.
Mutfakların farklı ülkelere yayılması, genellikle baharat ticaretiyle başlamış olabilir. İpek Yolu ve Baharat Yolu gibi ticaret yolları, malzeme ve pişirme tekniklerinin yayılmasına olanak sağladı. Göçler sırasında insanlar, kendi yemek kültürlerini yanlarında taşıdılar ve bu kültürler, yeni tatlar ve malzemelerle birleşerek yeni mutfakların doğmasına neden oldu. İşte nereden geldiğine inanamayacağınız 8 lezzetli yemeğin kökeni...
TAVUK TIKKA MASALA
Birleşik Krallık'ta oldukça popüler olan Chicken Tikka Masala, düşündüğünüz gibi Hindistan’dan gelmiyor. Yemek, 1950'lerde Glasgow, İskoçya’da Ali Ahmad Aslam adlı Bengalli bir göçmen tarafından, Shish Mahal adındaki restoranında icat edilmiştir.
Yemek tarihçilerine göre, yemeğin ortaya çıkışı, müşterilerden birinin kuru ve tatsız tavuk şikayetiyle başlamıştır. Mutfaktan geri dönen bu yemeği düzeltmek isteyen Aslam, domates çorbası, yoğurt ve çeşitli baharatlar ekleyerek bugünkü tavuk tikka masala’yı yaratmıştır.
2001 yılında İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, bu yemeğin Britanya’nın farklı kültürlerden etkilenip nasıl yeni şeyler ürettiğinin mükemmel bir örneği olduğunu belirterek, tavuk tikka masala’yı gerçek bir İngiliz ulusal yemeği olarak tanımlamıştır.