Ege Üniversitesi (EÜ) Hemşirelik Fakültesi İlk Yardım Merkezi, zamanında ve etkili ilk yardımın hayat kurtarıcı önemini vurgulayarak, sertifikalı ilk yardımcılar yetiştirmeye devam ediyor. Üniversitenin topluma hizmet misyonu doğrultusunda Sağlık Bakanlığı onaylı İlk Yardımcı Sertifikası Eğitimi sunan merkez, bu alandaki önemli çalışmalarını sürdürüyor.
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, ilk yardımın acil durumlarda hayat kurtarma şansını büyük oranda artırdığını belirterek, günlük hayatın pek çok alanında ilk yardım bilgisine ihtiyaç duyulduğunu, evde, işte, alışverişte veya okulda çeşitli kaza ve yaralanmalarla karşılaşıldığını, bu gibi durumlarda, sağlık ekipleri olay yerine ulaşana kadar hasta veya yaralıya yapılacak ilk yardımın hayati önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Dönmez, eğitimin, doğru ve hızlı müdahale ile hayati tehlikelerin büyük oranda ortadan kaldırılmasını hedeflediğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika
Eğitim içeriği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Dönmez, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İlk Yardım Merkezi'nin, 2014 yılından bu yana yüzlerce ilk yardımcı yetiştirdiğini ve bu sayıyı artırmaya devam ettiğini belirtti. Merkezde sekiz öğretim üyesi ve elemanının, Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardımcı Sertifikası eğitimi vermekte olduğunu kaydeden Prof. Dr. Dönmez, eğitimin, İlk Yardım Yönetmeliği’nin gerekliliklerini kapsadığını ve genel ilk yardım bilgileri, temel yaşam desteği, havayolu tıkanıklığında ilk yardım, bilinç bozuklukları, kanamalar, şok, göğüs ağrısı, yaralanmalar, boğulmalar, kırık ve çıkıklarda ilk yardım, böcek sokmaları, hayvan ısırıkları, zehirlenmeler, yanık ve donma gibi konuları içerdiğini ifade etti. Prof. Dr. Dönmez, ayrıca göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçması gibi durumlarla ilgili ilk yardım uygulamaları ve acil taşıma tekniklerinin de eğitim kapsamında yer aldığını dile getirdi.
Prof. Dr. Dönmez, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nin Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika veren tek hemşirelik fakültesi olduğunu belirterek, eğitimlere akademik bağlantı olmaksızın lise mezunu herkesin katılabileceğini vurguladı. Eğitim sonunda katılımcılara, Sağlık Bakanlığı Onaylı ve üç yıl geçerli olan ‘İlk Yardımcı Sertifikası ve Kimlik Kartı’ verildiğini sözlerine ekledi.