Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleri, domates üreticileri için büyük bir tehdit oluşturan domates güvesi konusunda çiftçileri bilinçlendirmeye devam ediyor. Özellikle sofralık domates üretiminin yoğun olarak gerçekleştiği seralarda ve Merkez ile Üzümlü İlçesine bağlı köylerde domates güvesi çıkışı ve popülasyon yoğunluğu tespit ediliyor.

Eşeysel Çekici Feromon Tuzaklar Devrede

Domates güvesine karşı başlatılan çalışmalar kapsamında, tarım teşkilatı gerekli gözlem ve tespitleri yaparak seralara ve açık alanlara feromon tuzağı yerleştiriyor. Bu tuzaklar sayesinde ergin kelebeklerin görülmeye başlamasıyla birlikte ekipler, çiftçilere gerekli bilgilendirmeleri yapıyor.

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Sahada

Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ekipleriyle sahadaki çalışmalara katılan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Üzümlü ilçesine bağlı Denizdamı Köyü’nde bulunan seralara feromon tuzaklarını bizzat yerleştirdi.

Çiftçilere Önemli Bilgilendirme

Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ülkemizde özellikle seralarda hızla yayılan Domates Güvesinin açık alanda başta domates olmak üzere patlıcangillerde de yayılmasının önüne geçmek ve etkin mücadelenin zamanında gerçekleştirilmesi için çiftçi eğitim ve yayım çalışmalarına önem veriyoruz” dedi.

Çiftçilere yönelik bilgilendirme çalışmalarının önemine vurgu yapan Şahin, çiftçilerin konuya hakim olabilmeleri ve önlemler alabilmeleri için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin aktif bir şekilde çiftçilere bilgilendirme yaptığını ifade etti.

Önemli Öneriler

Çiftçilere yönelik önerilerini sıralayan Şahin, özellikle fidelerin zararlılarla bulaşık olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, üretim alanında domates güvesine konukçuluk edebilecek yabancı otlarla mücadelenin önemine dikkat çekti. Hasat sonrası ise tarlada kalan domates güvesi ile bulaşık bitki artıklarının imha edilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra, ürün münavebesi yapılması, derin sürümün gerçekleştirilmesi, uygun gübreleme ve sulama yapılması gibi kültürel önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Şahin, çiftçilere biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri hakkında da gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA