Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,28 oranında değişim görülürken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,98 ve on iki aylık ortalamaya göre ise yüzde 53,40 olarak gerçekleşti. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)’de ise bir önceki aya göre değişim oranı 2,81 olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,25 ve on iki aylık ortalamaya göre ise değişim oranı yüzde 53,15 olarak gerçekleşti. Uzmanlar açıklanan verilerde yer alan rakamların beklenenden biraz düşük olduğunu kaydederken, belirlenen enflasyon oranlarına göre asgari ücretin yılda bir kez yapılması kararının vatandaşı zor durumda bırakacağını belirtti.
“Tek artış yetersiz”
Yıl sonu yaklaşırken gündemde önemli bir yer tutan asgari ücret konusunda yaşanan belirsizliklerin, gelecek enflasyonda da etkili olacağının altını çizen Finansal Piyasalar Uzmanı Irmak Nural, devletin tasarruf ederek vatandaşın üzerindeki yükü hafifletmesi gerektiğini belirtti. Nural, asgari ücrette 25-30 bin TL bile verilse, işverenin üzerindeki payın ve vergilerin devlet tarafından üstlenilmemesi halinde yeterli olmayacağını vurgulayarak, “Sadece faiz artırarak, enflasyonla savaşılamaz. Enflasyonla savaşırken üretimin artırılması ve üzerine basa basa konuştuğumuz yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerekmektedir. Faiz artışıyla tüketimin önüne geçilebilir ancak bu sürdürülebilir bir yöntem değil. Bu yöntem uygulanırken yılda bir defa asgari ücret artışı da vatandaşı zor durumda bırakır. En azından yılda iki kez artış yapılmalıdır ki, vatandaş enflasyonist havadan en az şekilde etkilensin” dedi.
“Gıdada düşüş beklenemez”
ENAG’ın açıkladığı TÜFE verilerinde aylık bazda yüzde 5,58 oranının görülmesiyle TÜİK ve ENAG arasındaki yarı yarıya farkın kafa karıştırdığını belirten Nural, istatistiğin girilen verilerle istenildiği gibi değiştirilebildiğini, dolayısıyla gerekli araştırmalar yapılmadan açıklanan oranların nasıl hesaplandığı konusunda net bir açıklama yapılamayacağını söyledi. TÜİK’in verilerine göre enflasyondaki artışın devam ettiğini ve ÜFE’de de belirli oranda bir hızlanma görüldüğünü belirten Nural, “Açıklanan rakamlar beklentiler civarında. Ancak görünen o ki enflasyonda yükselme devam edecek. Bu aydan sonra gıda enflasyonunda da mevsimin getirdiği etkiler üzerine yükselme görmeye devam edeceğiz. Meyve ve sebze üretimi azaldı dolayısıyla gıda enflasyonunda düşüş bekleyemeyiz” ifadelerini kullandı.
Petrol umut verdi
Enflasyon hareketlerinde seçimin yarattığı belirsizlik dolayısıyla net bir harita çizilemediğini belirten Nural, gelecek dönemde döviz kurlarının ve küresel enflasyonun belirleyici olacağını söyledi. Kasım ayı enflasyonunda yer alan verilere göre petrolde olumlu bir ivme yaşandığını belirten Nural, “Brent petrolde geçtiğimiz ay 92 dolarlara kadar çıkan fiyatın 78 dolarlara gerilediğini görmekteyiz. Bu da ülkemiz için umut verici bir gelişme” ifadelerini kullandı.