Türkiye gündemine yeni bir isim girdi ve vatandaşlar araştırmaya başladı: EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü. Peki, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü kimdir?İşte, Sürücü'nün hayatı ve önemli detaylar...

Bahattin Sürücü kimdir?

Bahattin Sürücü, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı olarak Türkiye'nin doğal yaşam alanlarını koruma ve sürdürülebilir bir çevre için çalışıyor. 66 yaşındaki Sürücü, derneğin kuruluşundan bu yana, yani 2004 yılından beri Başkanlık görevini yürütüyor ve bu süre zarfında önemli çevresel projelerin hayata geçirilmesine liderlik ediyor.

Kuşadası ilçesinde yaşayan Bahattin Sürücü, doğaya ve çevreye duyduğu sevgi ve bağlılığını, yönettiği dernek aracılığıyla topluma aktarıyor. Sürücü, Kuşadası'nın zengin doğal güzelliklerini koruma altına almak ve sürdürülebilir çevre politikalarının uygulanmasını teşvik etmek için yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışıyor. Aynı zamanda, çevre eğitimi ve farkındalık programları düzenleyerek toplumu çevre konularında bilinçlendiriyor ve doğaya olan saygıyı artırmayı hedefliyor.

EKODOSD'nin lideri olarak Bahattin Sürücü, sadece Kuşadası'nda değil, Türkiye genelinde çevre koruma ve doğa sevgisi konularında farkındalık yaratma misyonunu üstlenmiştir. Onun liderliğinde, EKODOSD üyeleri ve gönüllüleri, çevreyle ilgili projelerde aktif rol almakta ve doğal yaşam alanlarının korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Son çıkan haberlere göre, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Büyük Menderes Nehri'nin kuraklık sinyalleri gösterdiğini belirterek, yağışların azalmasının su kıtlığı riskini artırabileceğini ifade etti. Dinar ilçesi yakınlarındaki Suçıkan mevkisinden doğup, Denizli, Uşak ve Aydın'dan geçerek Ege Denizi'ne dökülen 584 kilometrelik Büyük Menderes Nehri'nde kuraklık etkisini göstermeye başladı. Bahattin Sürücü, nehirdeki yağış azalmasının su kıtlığına yol açabileceğine dikkat çekti.

Sürücü, uzun süredir yağmayan yağmurun ardından dün yaşanan yoğun yağışın bile Menderes Nehri'nde çok fazla bir değişiklik yapmadığını belirtti. Tarım alanlarının suya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sürücü, baharın gelmesiyle birlikte çiftçilerin Menderes'ten su çekmek zorunda kaldıklarını ve binlerce hektarlık araziye su verildiğini dile getirdi. Ancak nehir yatağında suyun azaldığını veya bazı yerlerde sulama için yetersiz olduğunu belirtti. Bazı çiftçilerin ise su bulmak için Aydın ve Söke Organize Sanayi Bölgelerinden gelen kirli suları kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Sürücü, tarımsal sulamaların başlamasıyla birlikte barajlardaki su seviyelerinin düşük olmasının önümüzdeki aylarda su sıkıntısı yaşanabileceğine işaret etti.

Menderes Nehri'ndeki su sorunlarının sadece tarımı etkilemekle kalmayacağını, aynı zamanda nehir ekosistemini ve Büyük Menderes Deltası'nın biyolojik çeşitliliğini de olumsuz etkileyeceğini belirten Sürücü, Sarıkemer'deki Tarihi Taşköprü üzerinde suyun neredeyse tamamen kaybolduğunu dile getirdi. Bu durumun köprüye zarar verdiğini ve çöplerin, katı atıkların ve ağaç kütüklerinin köprüyü tıkadığını belirtti. Sürücü, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Taşköprü'nün memba tarafındaki malzemelerin temizlendiğini ancak köprünün altındaki atıkların ve kütüklerin temizlenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yıllardır bakımı yapılmayan yüzer bariyer sisteminin atıkları tutamadığını ve bu atıkların Söke regülatörü önünde birikmeye başladığını belirtti. Sürücü, kurumlar arası iş birliğiyle bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi